Quantcast
Channel: Fröken Gröns Blogg
Viewing all 4370 articles
Browse latest View live

Midsommarafton

$
0
0
Midsommar 2020 skulle bli en regnig midsommar med åskskurar under hela dagen, men efter ett stilla sommarregn på förmiddagen, så har det inte blivit mer  av den varan. Än iallafall. Trädgården visar sig verkligen från sin bästa sida just nu, både visuellt och doftmässigt. Det är så mycket som blommar, och det luktar så gott när man sitter ute. 


Maken och jag åt midsommarlunch utomhus, vid vårt extra långa bord, som införskaffades förra sommaren just för att rymma alla midsommargäster som brukar vara är. Det fungerade dock utmärkt för bara två personer också. Vi hittade till och med några gamla minisnapsflaskor, som har legat bortglömda i kylskåpet sedan anno dazumal. De smakade för bedrövligt, haha! Det där med snaps är verkligen inte min grej, men är det midsommar så är det. 


I vår matbutik kostade jordgubbarna 69 kronor litern, när vi var och handlade igår. Helt galet, men jag har hört att det är ännu värre prislappar på de ädla bären på andra ställen i Sverige. Men ingen midsommar utan svenska jordgubbar, så det var ju bara att hosta upp pengarna. Vi åt dem med andakt till eftermiddagsfikat, med en skvätt ovispad vispgrädde. Jag är benägen att erkänna att det faktiskt var värt vartenda öre. 


Utan att ha någon som helst anknytning till vårt grannland i öst, körde vi finsk midsommarbastu på eftermiddagen. Det låter märkligt, men det är faktiskt riktigt skönt att basta när det är varmt ute. Efteråt blir man så härligt sval i "systemet". Fast jag medger att jag låg både länge och väl i badtunnan mellan varven. Den där tunnan kommer verkligen bli min melodi i sommar.

Glad midsommar på er!


Midsommardag

$
0
0
Jodå, det utlovade åskregnet kom till slut. Över kvällen, natten och midsommarmorgonen fick vi nästan 30 millimeter. Och mer ska det visst bli under hela helgen. Trädgårdstanten tackar och bockar!


Trädgården jublar också. Aldrig luktar den så gott, som efter ett varmt sommarregn. För oj, så kvavt det fortfarande är ute. Tyvärr är det inte bara växterna som glädjer sig, utan även sniglar av alla de slag. Jag är brutal och klipper huvudet av allt som inte har snäckskal på ryggen. Midsommardagen 2020 kommer nog gå till snigelhistorien som "Massakern på Solhäll"...


Jag var faktiskt lite förutseende för en gångs skull och ställde ner lådan med min galet blommande tvillingsporre under utebordet innan jag gick och lade mig igår kväll. Den är så småblommig att det mest brukar bli gegga kvar om det regnar för kraftigt på den. Medge att ordet "skär" verkligen visar sig i sin dubbla betydelse mot den vinröda japanska lönnen i bakgrunden, haha!


Jag knipsade av några regntunga pioner och tog med mig in. Ofta är jag dålig på det där, att faktiskt våga klippa av "trädgårdens drottningar" (som Fredrik på Eklaholm skulle ha uttryckt det) och använda dem till snitt. Men det är ju väldans trevligt att ha sällskap av dem inomhus också. 


Idag kör vi en runda till grannbyn för att uppvakta en 50-åring lite snabbt på hans gårdsplan. På grund av de rådande omständigheterna är det planerade kalaset uppskjutet till nästa år, men en 50-årsdag är ju ändå en 50-årsdag. Sen tänker jag nog mest ligga i sängen och läsa böcker och käka chokladpraliner. Ett värdigt slut på midsommarfirandet 2020. 

Rosa snöbollar

$
0
0
Förlåt att jag tjatar om våra snöbollsbuskar, men de har verkligen varit makalöst praktfulla i år. Dessuom bjöd de på en överraskning när de började bli överblommade: Istället för att gå direkt från gräddvitt till visset brunt, så hade de en period på en hel vecka, då de helt plötsligt var rosa!


Båda buskarna fylldes av stora fluffiga rosa bollar. Som hortensior eller syrener. Eller som stora rosa pelargoner! Jag kan inte minnas att det har blivit så här tidigare. 



Och nog för att blommorna har varit makalöst vackra i vitt, men det här var ju nästan snäppet tjusigare. Kan inte någon plantskola försöka ta fram en snöbollsbuske som blommar i rosa redan från början? Då skulle jag vara kund nummer ett!


Sen kom regnet på natten mellan midsommarafton och midsommardagen, och nu är de vackra rosa bollarnas saga all. Men jag ser redan fram emot att se om samma fenomen upprepar sig nästa sommar. Jag håller tummarna för det!

En vagn kommer lastad

$
0
0
Måndag efter midsommar brukar jag alltid unna mig en ledig dag, trots att det egentligen är nästan två veckor kvar till den riktiga semestern. Det är skönt med en riktig långhelg, och så är det ju alltid superduper-rea på Oppmanna plantskola den här dagen, och det får man ju bara inte missa. Jag tyckte jag var duktig och lade band på mig i år, men min vana trogen kom jag ändå hem med hela bilen full. Det är onekligen svårt att låta bli, när alla perenner kostar 15 kronor och när det är 50% på alla sommarblommor. 


I år var jag ändå duktig och försökte köpa mycket av samma sort, istället för att "dutta" med en av varje. Det blev bland annat vit pion 'Alba Plena', astilbe japonica 'Washington'och vit höstanemon japonica-hybrid 'Tiki Sensation'. Sen köpte jag faktiskt vanlig hederlig träjon (ormbunke), som jag redan har planterat i en stor grupp i slänten bakom bambun nere i moraset. Det kan nog bli fint där, när den får växa till sig. 

Det känns som en extra bonus att det har varit så fint väder idag. Jag har varit ute och grejat mest hela eftermiddagen. Grävt, planterat, planterat om, flyttat sten, grävt lite till. En helt perfekt ledig dag, med andra ord. 

Välbetald kvällsinspektion

$
0
0
Jag tog mig just en liten kvällsrunda ner i moraset för att inspektera gårdagens etapp av arbetet med slänten. Igår fick en gulgrön spireabuske flytta dit från hörnan som ändå ska tömmas uppe vid uteplatsen. Den får fylla ut  och ljusa upp lite längst bak där uppe mot det redan befintliga buskaget av praktspirea. Spirea, spirea överallt! De finns i många olika färger och varianter och är både lättskötta och fina på alla sätt och vis. 


Ormbunkarna jag köpte på Oppmanna plantskola fick ju också komma i marken här igår. De ser inte mycket ut för världen just nu, men det blir nog fint bara de får växa till sig. Den roliga stubben tiggde jag till mig redan för ett par år sedan, när grannarna sågade ner en storväxt häck. Den ser nästan ut som en hand med fingrar. Förvisso bara fyra sådana, men handen kanske tillhör Musse Pigg, hihi!


Vid stenen nere på hörnan blommar min nya älskling, nejlikroten 'Mai Tai'. Det verkar vara hela trädgårdsvärldens nya lilla It Girl, för jag vet inte i hur många inlägg på bloggar, Instagram och Facebook-sidor den har dykt upp den senaste tiden. Men det är klart att jag inte kan ha ensamrätt på att tycka om den, för den är ju helt bedårande!


I slutet av min lilla trädgårdsrunda fick jag betalning i form av egenodlade jordgubbar, som har mognat bara så där pang bom de senaste två dagarna. På samma sätt som mycket annat frodas som aldrig förr i trädgården, så ser det ut att bli ett riktigt jordgubbsår på Solhäll. Egenodlade solmogna jordgubbar är det ändå inte mycket annat som slår. Mums!


Fler trädgårdskvällar lär det bli i veckan, för nu drar det ju in ett riktigt högtryck över Sverige. Uh, oh, those summer nights!

Härjande tonårsgäng

$
0
0
Säsongens nykläckta kajor har blivit äldre, men hänger fortfarande kvar i vår trädgård. Likt ett gäng stökiga tonåringar härjar de med sin mamma, slåss med varandra, skriker fula ord till förbipasserande, skränar och ställer till allmän oreda i min trädgård. 


För att inte tala om hur de skitar ner. Snart skaffar de väl moppe också... Det är inte annat än att man längtar efter den dagen, då de flyttar hemifrån. 

Sportbil och cykelbacke

$
0
0
När kvällen började svalna, körde jag en runda med vår nya fina "sportbil". Ja, klippte gräset med vår nya gräsklippare alltså. Den är verkligen en fröjd att använda. Startar utan tjafs och rullar på så fint av sig själv när man trycker in gashandtaget. (Heter det så?) Och som vanligt känner jag mig odrägligt nöjd efteråt. Allt i trädgården känns ju så himla prydligt, när gräset är nyklippt.


För övrigt blir jag alltid lika imponerad av folk som orkar cykla hela vägen upp för backen utanför vårt hus. Den är lång, och det suger rejält i låren, kan jag säga. Och då bor vi bara på mitten. Nerför är mer min melodi, hehe! 

Trädgårdsdrottningarna drottning

$
0
0
Sedan en vecka tillbaka blommar trädgårdsdrottningarnas drottning: Moderna engelska buskrosen Constance Spry. Fast hos växer den som klätterros, uppför rosportalen som leder ner i moraset nere vid köksträdgården. Jag har sagt det i så många inlägg förr (minst SJU, för den är planterad 2013) och jag säger det igen: Det här är utan tvekan rosornas ros!


Constance Spry är engelska ros-gurun David Austens första ros och togs fram av honom redan 1961. I England kallas den "The Original English Rose". Vem verklighetens Constance Spry var skrev jag om i DET HÄR inlägget.


Det här är verkligen en extremt snäll ros, som i princip inte behöver daltas med alls. Den växer bra även på magra jordar, och det bästa av allt är att den är skuggtålig. Och så luktar den gott!


Min ros är inte så tät i år som den brukar vara, eftersom den var i behov av rejäl gallring i våras. Tillväxten är det dock inget fel på, så den är nog snart tät och fin igen. 


Nere i moraset är det åter uppväxt och grönt. Planen för säsongen är att snygga till slänten till höger utanför bild med buskar och träd, men det grönskande partiet som skymtar längst bak i mitten på bilden får nog förbli ängsmark även den här sommaren. Det finns ju alltid en gräns för hur mycket man orkar och hinner göra, och hos oss får trädgården växa fram lite i taget. Men på något sätt är det ju fint med vildmark också. Eller "moras", som vi kallar det. 


Stefanandra, gargoyle och läskincident

$
0
0
AC i bilen känns ju lockande, när det är närmare 30 grader varmt ute. Och när man ändå sitter i bilen kan man ju passa på att köra till en plantskola, hehe! Jag hamnade på Blomsterlandet i Hässleholm, där jag tänkte att jag kunde hitta något trevligt litet träd att plantera i mitt pågående planteringsprojekt nere vid bastustugan. Det gjorde jag inte, så min blomsterkornell i zinkbaljan får hoppa in som stand-in, mest för att jag ska få en känsla för hur det skulle kunna bli. Nog vore det väl trevligt med lite grönska på höjden där.


Däremot hittade jag liten stefanandra, som lär vara en utmärkt marktäckare på svåra platser. Ingenting har kommit i jorden än, men däremot har vi spettat upp ytterligare några rejäla stenbumlingar och lagt ut i slänten. På en av dem har jag placerat min lilla trädgårdsgargoyle Hilda, som får sitta där och titta ut över hela härligheten. Om hon blir kvar där återstår att se, men jag tycker hon är ljuvlig, där hon sitter och filosoferar. 


Några fina lejonkrukor ville visst också åka bil med AC. Klart de fick åka med. Nu innehåller de vit och blå daggsalvia och lavendel. 


Dagens blogginlägg kom lite sent. Det är sånt som händer, när man spiller Fanta Zero över hela sin dator. Den var inte riktigt på hugget efter det, om man säger så. Och nu fungerar inte å-tangenten, så den bokstaven har jag kört en copy-paste på från ett annat gammalt inlägg. Hmmm...

Rabattjox och bristen på 'p' och 'å'

$
0
0
Över natten har sommarens första dahlia slagit ut. Det här är en riktigt gammal knöl, som kommer från en äldre dams trädgård. Vilken sort det är vet jag faktiskt inte, men färgen är gul som nästan övergår i aprikosrosa. Sorbetfärg, helt enkelt. 


Så typiskt mig att börja joxa i en helt annan rabatt, fast jag har ett jätteprojekt som står och väntar  ett annat ställe. Idag fick jag nämligen för mig att jag skulle möblera om lite grann i rabatten vid uteplatsen. Det blev ingen jätterokad direkt, men lite purpurklätt och stjärnflocka i mitten.


Sen klippte jag faktiskt av alla blommor på mina lammöron. Jag tyckte att det var lite too much, och det är ju egentligen de silverfärgade bladen man vill ha. 


Den här rabatten är som en ö som man kan gå runt, så det gäller ju att se till att det är hyfsat fint från alla håll. Just nu blommar det mycket i rosa, men snart kommer det anisisop och lila nävor också. Hortensian och rosen i rostornet blir vita.


Mitt tangentbord har fortfarande inte hämtat sig från gårdagens Fanta-dusch. Jag fick börja det här inlägget med att kopiera ett 'p' och ett 'å' från ett gammalt inlägg. Inte så praktiskt, om man säger så. Fast datorn är 10 år gammal och levde redan på lånad tid. Kanske semesterns första projekt får bli att skaffa en ny. Suck, så trist...

Trädgårdsinlägg för hela slanten

$
0
0
Det blir mycket trädgård här på bloggen nu, men det är ju å andra sidan det nästan hela mitt liv kretsar kring så här års. Och så här i tider av coronakarantän händer det ju liksom inte så himla mycket annat i övrigt. Mina datorproblem kan jag ju inte blogga om varje dag (även om jag fortfarande får köra copy - paste på både 'p' och 'å'), och att jag dessutom har spenderat halva min arbetsdag på att migrera min jobbdator intresserar väl ingen. Nä, trädgårdsinlägg för hela slanten får det bli. Mer trädgård åt folket! Tycker ni att det är trist, får ni väl hoppa över mina inlägg fram till september, hihi!


Igår var det ju Tusen Trädgårdar - evenemanget då privatpersoner i hela Sverige öppnar upp sina trädgårdar för allmänheten. Det brukar vara himla trevligt, fast i år valde jag av förklarliga skäl att stanna hemma. Jag tycker ju ändå bäst om min egen trädgård, hihi!


Imorgon jobbar jag min sista dag innan en 40 dagar lång semester tar vid. Jag älskar verkligen mitt jobb, men nog ska det bli skönt att få stänga av hjärnan ett tag och bara vara. Förmågan att göra just det där sista är en av mina sanna talanger, faktiskt. Men ett och annat litet trädgårdsprojekt ska det nog bli också. Fast det är ju i och för sig också väldans vilsamt. 

Plymspirea

$
0
0
En perenn man förknippar med riktigt gamla trädgårdar är plymspirean. Den kallas ibland lite skämtsamt för "astilbe på stereoider", och när man ser den förstår man ju varför, för den en ser verkligen ut som en gigantisk astilbe. Helst ska den stå som solitär mitt ute i gräsmattan, så att den verkligen får ta plats. I vår trädgård står den mitt i rundeln framför köksträdgården, och nog tar den plats alltid. 


Jag köpte den på en växtmarknad i Degeberga för fem år sedan, och försäljare var den skånska trädgårdsprofilen Inka Johansson. Då var den bara en pytteliten planta, men Inka rådde mig att planera väl var jag valde att plantera den, för den får nämligen en extremt stark pålrot, som är svår att gräva upp när den väl har etablerat sig. Det sägs att det här är en perenn som kan bli uppemot 100 år! Inte mig emot.


De gräddvita blommorna är verkligen maffiga, men när de är överblommade vill man helst klippa bort de vissna stänglarna, för då ser det mest tråkigt ut. 


För övrigt har jag nu stämplat ut för semester, men här på bloggen dyker jag säkert upp nästan som vanligt. Men over and out för idag. 

Kvarnsten

$
0
0
I gruset på baksidan ligger en gammal kvarnsten, som maken fick med sig hem från vår lilla utflykt till Ryd tidigare i sommar. Den är väl använd och andas verkligen historia. Som att ha besök från Hedenhös i trädgården. Tänk om stenen kunde tala och berätta allt den har varit med om. Man undrar ju vem som har hållit i det där handtaget genom åren.


För övrigt har min första semesterdag varit väldans skön. Jag gick i morgonrock till lunch, och sen satte vi igång bastun, så då kändes det helt legitimt att gå i morgonrock ett par timmar till. Jag tillhör kategorin som varvar ner på nolltid och lägger jobbet långt bakom mig nästan på direkten när det är dags för semester. Det är lite som att ha en av- och på-knapp. Jag blir nästan lite för av, haha! 

Jag gräver vidare

$
0
0
Idag har jag stökat vidare på norrsidan av stugan. Min strategi vid stora projekt är alltid att gräva ut en liten bit i taget och plantera upp den ytan direkt. Det är ett utmärkt sätt att inte misströsta och att få lite uppmuntran mellan varven, och då hinner själva grävningen inte bli så tråkig. Och så får man ju åka till plantskolan ofta, vilket är en morot i sig. Att det finns gott om ogrävda ytor kvar att jobba bort ser ni ju på bilden. Men sommaren är lång, haha!


Idag har jag börjat förbereda för grusgången, som ska leda bort mot den redan gruslagda ytan bakom växthuset. Jag har inte kommit mer än en halvmeter, men nu har jag iallafall börjat leda gången ut från gruset längs husgaveln. Nivåskillnaden krävde ett litet trappsteg, och jag hittade en undanslängd sten i ett snår, som passade bra för ändamålet. Det ser lite hemmagjort ut, men är rätt charmigt ändå.


Jag planterade stefanandra-buskarna jag köpte i lördags där uppe framför stenen med min lilla gargoyle. De hade nästan hunnit bli lite vissna och torra, men de tar sig förhoppningsvis. Benveden kom också äntligen ner i marken, och en stor lavendelplanta som jag hade i kruka förra sommaren och har övervintrat i en pallkrage. Blomsterkornellen i zinkbaljan får fortfarande agera träd. Flera av stenbumlingarna på bilden har faktiskt grävts upp under projektets gång. Den som skymtar till vänster om zinkbaljan är till och med så stor att vi inte ens har fått upp hela ovanför ytan. 


Jag har ett litet gäng 'Little princess'-spireor, som också väntar på att att få komma i jorden, så det är bara att gräva vidare. Men det får bli en annan dag. Sommaren är ju som sagt lång. Jag ser fram emot många rundor till plantskolan, hihi!

Malmötur och datorpremiär

$
0
0
Vi körde ner till Malmö i förmiddags i varsitt ärende. Mitt var att införskaffa en ny dator, som ersättning för min 10 år gamla, och nu är det bloggpremiär för nykomlingen. Det mesta är sig likt, eftersom jag köpte samma sort som tidigare, men nog har det hänt en del i både prestanda, design och layout på ett decennium. Svårast för mig kommer det dock att bli att vänja mig av med iPhoto, som inte finns längre. Nu får jag lära mig att redigera bilder i "Bilder" istället, men det ska väl gå det också. 


Sen köpte vi med oss tre smaskiga sallader från superfräscha salladsbaren Holy Greens på Balzarsgatan och körde hem till svärmor i Rörsjöstaden, där vi kunde sitta ute och äta på coronasäkert avstånd från varandra inne på hennes fina innergård. Vyer som den här ovan är det enda som kan få mig att sakna att bo i lägenhet i stan. Men bara för en sekund, hihi!


Sommarregn, bukett och vindsstädning

$
0
0
I duggande sommarregn klafsade jag ut i badskor och regnkappa med saxen i högsta hugg på förmiddagen och klippte mig en bukett av lite allt möjligt. (Det kan vara så att jag klippte en och annan mördarsnigel på vägen också, men det låter jag vara osagt.) Ett par dahlior från köksträdgården, självsådd malva från moraset, blommande oregano från kryddlandet, några kvistar från rosenspirean, lavendel från en rabatt... Man tager vad man haver, och det bliver bra så. 


På vår vind råder kaos. Vi har grejer där uppe som har stått ouppackade i lådor sedan flytten från "Storstad" för 10 år sedan, så det finns en hel del att gå igenom. Maken har kommit på att det blir mindre tråkigt, om man går igenom någon låda då och då, istället för att röra upp allting på en gång. Bär man dessutom ut det man ska slänga direkt till bilen och kör till tippen eller närmaste välgörenhetsloppis (som ligger typ 500 meter härifrån) med det, så känns det inte som ett oöverstigligt projekt. En bra syssla för regniga dagar. Idag blev det en runda till tippen, och livet känns genast lättare. Nu får vi lata oss med gott samvete resten av dagen. 

God juli

$
0
0
Ännu en dag med regn över "Glesbygd". De senaste tre dygnen har det kommit sammanlagt 28 millimeter så här långt, och mer ska det visst bli under de kommande dagarna. Jag är glad för mina nyplanterade växter, men börjar redan bli lite rastlös för egen del. 


I förmiddags beslutade jag mig för att följa makens goda initiativ och sortera en låda eller två från vinden. Det slutade med att jag sorterade om allt julpynt och rensade ut tre stora flyttkartonger fulla med grejer att lämna till välgörande loppis. (Jag kan säga att det ändå blev fyra rejäla plastboxar kvar, med grejer som ska tillbaka upp på vinden...) Den största rensningen blev i lådan med julgranspynt. Nu rök iallafall mina trendiga kulor i brunt och orange från 2002, haha! Jag medger att jag har en baktanke med hela rensningen: Om man gör sig av med julgranskulor, får man lov att köpa nya i december. Det är sen gammalt. 


Nu framåt kvällen har solen tittat fram. Jag klafsade just runt en runda i badskor i det blöta gräset. Badkrukan Siw hälsar att vattnet faktiskt är riktigt varmt. Vid sidan av brunnslocket har det ploppat upp någon slags bräken helt på eget bevåg, och jag låter den naturligtvis stå kvar. 


Hur har ni det med sniglar i sommar? Här råder det rena rama invasionen, kan jag säga. Kan inte minnas att vi har haft så många sniglar i trädgården någonsin, som vi har nu. Rasism är definitivt inget jag förespråkar. När jag är ute och går med saxen är det dekapitation som gäller, oavsett ras och färg...

Sorterar, rensar och säljer

$
0
0
Hej och hå, vad vi sorterar och rensar ut! Idag var vi en sväng på en av byns välgörenhetsloppisar och lämnade grejerna vi städade ut igår, och efter lunch kom en kollega och hämtade upp alla våra gamla LP- och CD-skivor, som inte har sett dagsljus på över ett decennium. Han blev glad, vi fick god tysk klosteröl och slapp köra en ny vända till loppis. En win-win-situation, helt enkelt.

Nu har jag fått riktig feeling på det där med att göra sig av med grejer som bara ligger och samlar damm. Jag har ju så himla många loppisfynd, som aldrig riktigt har kommit till användning. Jag lade ut några annonser på prov på Marketplace på Facebook, och i ett nafs sålde jag vidare det charmiga gamla dockskåpet...



... den turkosblåa lilla dockvagnen...


... och den rostiga gamla cykeln som har stått ute i trädgården.


Och så väntar jag på en tjej som ska komma och hämta en hel kasse gamla inredningstidningar. Så bra att pryttlar man tröttnat på blir till glädje för andra. Och när coronaeländet är över och alla roliga loppisar öppnar upp igen, då har jag helt plötsligt plats för nya saker, hihi!

Stormy weather

$
0
0
Jisses, som det har blåst de senaste dagarna. För att inte tala om i natt. Det gick inte ens att sova med öppet fönster, för rullgardinen i sovrummet fladdrade och slog som ett spinnaker-segel rakt in i sovrummet. Regn har vi också haft så att det räcker och blir över. Vid lunchtid idag var det dock plötsligt klarblå himmel en stund, så då passade jag på att dra ut gräsklipparen. Det var en och en halv vecka sedan sist, så det var verkligen välbehövligt. Sen kom regnet igen, och nu på kvällen visar termometern på ynka 11 grader. Huuu... Är det verkligen sommar?


För övrigt har vi kört ett nytt lass med grejer till second hand under dagen, och sorteringen av saker som ska tillbaka upp på vinden fortsätter. Det råder total röra i hela huset, kan jag lova. Det är nästan skönt att det råder allmän social distansiering, så att det inte dyker upp oväntade inomhusgäster, hehe!

Vinbär, vipphortensia och sommarpratare

$
0
0
Imorse blev det röda vinbär på frukostfilen. Surt på surt, haha! Men gott. Jag unnar mig crunchy müesli på semestern. Inte det minsta nyttigt, men löjligt gott. Just den här varianten har dessutom torkade jordgubbar och någon slags yoghurtpluppar som pricken över i. Jag funderar dock på att ugnsbaka lite egen granola någon dag, för det är ju faktiskt ännu godare.



På förmiddagen körde jag en runda till Älmhult, där jag besökte Kyrkbackens Handelsträdgård. Där finns det alltid så mycket fint att titta på, och växterna brukar vara både frodiga och av bra kvalitet. Jag var på jakt efter buskar och ett litet träd av något slag att plantera nere vid stugan, och jag kom faktiskt hem med bilen full. Bland annat köpte jag en uppstammad vipphortensia 'Pinky Winky', som jag planterade på  den hörna av den grusade lilla uteplatsen som vetter ut mot det som fortfarande är uppväxt vildmark. Den här sidan av moraset har jag inte tänkt göra så mycket med i sommar, men det kändes fint att rama in uteplatsen lite grann. Nävorna är från midsommar-rean på Oppmanna, och stenarna är uppgrävda på plats. 


Egentligen var planen att jag skulle hitta ett litet träd att sätta där zinkbaljan med blomsterkornellen står, men så blev det inte idag. Däremot köpte jag fler buskar av olika slag, som ska ner i jorden på den här sidan. Så långt kom jag dock inte idag, men jag planterade äntligen mina 'Little Princess'-spireor längs kanten till det som ska bli grusgång framöver. De får bilda en fortsättning på spireorna som redan växer längs gången ner från rosportalen. Så bra det känns nu, när man kan börja skönja strukturen i min ostruktur, hihi!


Det ser nästan ut som om jag har en egen liten plantskola på norrsidan av bastustugan, hihi! De andra buskarna som väntar på plantering är två ryska korneller av sorten 'Ivory Halo', en konvaljbuske och en småblommig schersmin. Den sistnämnda är mindre än vanlig schersmin, men ännu mer rikblommande med en ljuvlig doft av smultron. Mmmm!


Jag hann klämma tre sommarprat medan jag jobbade idag: Sara Bäckmo, Hedda Stiernstedt och Björn Natthiko Lindeblad. Alla tre var väldigt bra, i synnerhet den sistnämnda. Imorgon hoppas jag på väder att gräva vidare. Det är verkligen galet, så tillfredsställande det är att vara ute och gräva och dona. Då känner man livet i sig!

P.S. Idag provar jag att blogga med Bloggers nya mall. Bilderna är större, om man läser inlägget på dator. Hur det ser ut från mobil och/eller surfplatta, har jag dessvärre ingen aning om. Hojta gärna till, om det blir konstigt!


Viewing all 4370 articles
Browse latest View live