Quantcast
Channel: Fröken Gröns Blogg
Viewing all 4376 articles
Browse latest View live

Mölle by the sea

$
0
0
På mitt jobb avslutas alltid läsåret med en dagsutflykt av något slag. En särdeles trevlig tradition, som idag ledde oss till en av Skånes absolut vackraste platser: Mölle på Kullahalvön.


Högst där uppe på kullen tronar det anrika gamla Grand Hotell, där vi intog både förmiddagsfika och senare också lunch. Vilket ställe!


Om man vänder på kameran kan man inte annat än konstatera att utsikten härifrån ner över hamnen är häpnadsväckande vacker. Nog hade man kunnat tänka sig att häcka ett tag, åtminstone över natten.


Även insidan av hotellet är något extra, med ljuvliga takmålningar, sekelskiftesmöblemang och fantastiskt god mat. 


Under lunchen var det lätt att drömma sig bort och fantisera om alla storslagna fester som måste ha ägt rum i det här vackra verandarummet genom århundradena. Om man kisar lite grann kan man fortfarande nästan se de tjusiga 1800-talsdamerna dansa runt i sina frasiga klänningar.


Runt 1890-talet blev Mölle känt som ett syndens näste, när män och kvinnor badade tillsammans i utmanande baddräkter. Tydligen kom det folk hit både från Danmark och Tyskland för att beskåda spektaklet. Men synden visade sig vara utmärkt marknadsföring, för i början av 1900-talet kom det över 50.000 badgäster till Mölle varje sommar!

Bild från "Allt om historia"

I hamnbutiken nere i byn kan man fortfarande köpa de där syndigt läckra baddräkterna. Där hittade vi också ett annat spår från svunna tider. Vad kan det tänkas vara för ståtligt sällskap som kör runt i det här ståndsmässiga vrålåket?


I hamnen ligger flera charmiga små sjöbodar.


Och hela Mölle är fullt av vackra hus och likaledes vackra trädgårdar. 


Vi hann också med en sväng upp på Kullaberg, som till stora delar består av ett stort naturreservat. Minns ni TV-serien "Kullamannen" som utspelade sig här? Den är förvisso ända från 1967, men jag minns den även från min barndom på 70-talet.


Här hittar man Kullens fyr, som är ett känt landmärke här i Skåne. Fyren är landets högst belägna och starkast lysande. Dessutom är det Sveriges äldsta fyrplats, med anor ända från 1500-talet. Bara det!


Klippor, himmel, sol och hav. Vad mer kan man begära? Ja, en gul bänk sätter ju onekligen ytterligare guldkant på tillvaron. Här vill man sitta länge och bara kontemplera över Guds skapelse. För nog kan man bli snudd på religiös när man ser sådant här?


På eftermiddagen rullade vi hemåt igen, fulltankade av intryck, sol, energi och god mat. Nog kommer det bli svårt att toppa det här nästa år.


Hej igen, Constance!

$
0
0
Min Constance Spry-ros är en klar favorit här hemma. Hon remonterar inte, utan blommar bara en gång varje sommar, men oj vad hon är värd att vänta på!


Jag tänker att en rosa ros nog inte kan vara mer perfekt än så här. I år blir det MÄNGDER av blommor!


Jag fjäskar väldigt lite för den här rosen. Möjligtvis vattnar jag någon gång ibland när jag ändå går förbi med slangen, men hon tycks gilla läget ändå och växer så det knakar mot en av rosbågarna.


Om du vill läsa mer om verklighetens Constance Spry, så skrev jag ett inlägg om det för några år sedan. Du kan läsa mer om henne om du klickar HÄR!

Glad midsommar!

$
0
0
Midsommaraftons morgon i stugan, och jag lullar runt i morgonrock och viftar på tårna. Traditionsenligt firar vi dagen här hemma på Solhäll, med vänner som droppar in från både norr och söder. Här är det drop-in som gäller. Man kommer när man vill, tar med sig det man vill äta, åker och badar om man vill, dansar runt stången i Hembygdsparken om man vill, åker hem när man vill eller sover över om man vill. 


Hur många vi blir vet vi nästan aldrig exakt i förväg, men det är liksom det som är tjusningen med det hela. Vädret kan vi inte göra så mycket åt, men över lunch ser det iallafall ut som att vi kan sitta ute. När regnet kommer får vi trycka in oss på 76 kvadrat helt enkelt, men det brukar gå bra det också. Midsommar är min favorithögtid just därför att den är så härligt oplanerad och avslappnad.

Glad midsommar till er där ute i vårt avlånga land!

Midsommardag

$
0
0
Vilken härlig midsommarafton det blev igår! Vi hade verkligen vädrets makter med oss, ända fram till sen eftermiddag. Att äta midsommarlunch och efterföljande tårtfika ute i trädgården var inget som helst problem. Som vanligt hade vi rotat fram alla tänkbara utemöbler och ställt ihop ett långbord på vår uteplats på södersidan. (Ännu inte stenlagd, märk väl...)


13 vuxna, 4 barn och 2 hundar blev vi i år, om jag har räknat rätt. (Matematik har aldrig varit min starka sida.) Någon findukning är det aldrig direkt tal om på våra midsommarfester, eftersom vi oftast ställer iordning ett buffébord inne i köket, där folk får plocka med sig tallrikar, glas och bestick bäst de vill. Lite blommande kirskål i en gammal grön mjölkkanna blev en lagom pretentiös bordsdekoration. Det vackra bor verkligen ofta i det enkla, för att citera en känd barfotaman från TV.


När det började regna vid 17-snåret drog vi oss inomhus. Vi grillade nedanför kökstrappan senare på kvällen, men åt inomhus. Det gick ju bra det med. Senare på kvällen återvände en del av gästerna hem, och några stannade över natten. Vädret till trots hade vi till och med ett tappert gäng som tältade i trädgården. Vid 4-tiden imorse blev de serenerade av ett gäng som gick förbi utanför på gatan och sjöng "Man ska ha husvagn", haha!


Regnandet fortsätter av och till idag. En bra dag att ligga i soffan och käka sega ostbågar och göra ingenting, med andra ord. Matrester har vi så vi klarar oss i kylskåpet, så inte ens det behöver vi tänka på idag. Tack alla som kom och bidrog till en fin midsommarhelg 2017! Vi älskar att har er här!

Ta in trädgården

$
0
0
Efter att ha hållt oss innanför grindstolparna mest hela midsommarhelgen tog vi oss en promenad i sommarregnet idag. Doften av regnvåt asfalt och blött gräs vill man gärna behålla i näsborrarna. Något trädgårdshäng har det dock inte blivit så mycket av idag, men om det regnar och man inte kan vara ute i trädgården, så får man ta in trädgården inomhus. En enda Constance Spry-ros i grön glasflaska räcker för att skapa lite trädgårdslycka i stugan!


Och ett fång fullt utslagna pioner i tre olika färger är bästa tänkbara sällskap när man sitter ute på glasverandan och läser. Det är bästa stället att sitta på när det regnar. 


Men vet ni, nu tittar solen fram. Och nog är jag lite sugen på att rensa bort vissna tulpaner och annat skräp från den vänstra rabatten på framsidan. Kanske läge att hoppa i foppatofflorna och bege sig ut en liten sväng ändå. Trädgård ute är ju ändå bäst!

Plant-rea som heter duga

$
0
0
Man kan ju undra om det finns ett samband mellan att jag bytte min lediga onsdag mot ledigt idag, när det råkade vara rea på Oppmanna plantskola. Fundera på det, ni! Min vana trogen (för det här börjar faktiskt bli lite av en sommartradition) fyllde jag iallafall bilen med både perenner och sommarblommor, för det här är minsann en plant-rea som heter duga. 15 kronor styck för perennerna och 15-20 kronor styck för pelargoner och stora daggsalviaplantor! Ni kan tro att det var kö utanför dörrarna redan 20 minuter innan öppning, hihi!


Med tanke på att det nästan råder full höststorm ute idag (parasollet blåste just omkull med bord och allt!) så har jag inte börjat gräva ner så mycket än, men jag bytte iallafall ut alla vissnande penséer mot blommorna jag köpte. Jag när en hatkärlek till daggsalvia, som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Egentligen är den lite too much och ser nästan konstgjord ut, men samtidigt är det något med den som jag ändå fascineras av.


Vita småblommiga pelargoner med rosa i mitten. Vad de kan tänkas heta förtäljer inte historien, men de blev iallafall himla fina i den bruna trätunnan mot den röda dörren på verandatrappan. Jag tänker att det är smart med pelargoner där, som man slipper hålla på och vattna varenda dag.


Större delen av plantor jag köpte ska hamna i rabatten till vänster om glasverandan, som gapar lite tomt och tråkigt just nu. Jag köpte högväxande perenner, som stormhatt, riddarsporre och anisört. Mycket mörklila, som blir snyggt mot den vita husputsen. Det kommer säkert efter-bilder, vad det lider.


Rabatten till höger är desto trevligare. Den planterade jag ju om redan för någon vecka sedan, och de nyplanterade växterna tar sig fint. Plåtlådan med daggsalvia hamnade i den gamla träskottkärran.


Känner jag mig själv står jag väl snart där med spaden i högsta hugg. Men först blir det melonlunch tillsammans med maken, som har sommarlov. Finemang!

Gåsakarl

$
0
0
Jag är fortfarande lite kär i gåsakarlen i trä som jag hittade på Malmö Garden Show förra året. Han är ju sååå stilig! I år har han fått slå läger i rosenspireabusken nära huset, så att jag kan säga hej till honom på väg upp och ner för kökstrappan.


Jag hade en tanke att jag skulle köpa en varje år, så att det blev ett helt litet gåsatåg där i busken, men jag orkade ju inte ta mig ner till Malmö när showen gick av stapeln i år. Nästa år, kanske...

Vattningsrunda

$
0
0
Det var ju inte så länge sedan det regnade, men blåsten torkar upp jorden snabbt i både krukor, pallkragar och rabatter. Jag drog ut slangen och gick en liten vattningsrunda när jag kom hem från jobbet. Välgörande för både växtligheten och trädgårdsägaren!


Tomatplantorna i växthuset blommar för fullt och det är en hel del tomater på gång på dem. Jag planterade om dem i nästan ren kogödsel, men det ser ju ut att funka bra. Då och då häller jag i lite tomatgödning i vattenkannan, för säkerhets skull. Makens äggplanta frodas fint den också, men den bar ju frukt redan när han fick den, så den äran kan jag inte ta åt mig.


På avokadoplantan från förra året (även den makens) spirar det nya toppskott. Roligt att den fortfarande hänger med! Det mindre av mina två fikonträd tar sig fint det också. Nere i högra hörnet har jag satt en snacksgurkplanta i en stor kruka, som jag fick ta i mina föräldrars förråd vid mitt senaste besök. Plantan ser lite ranglig ut än så länge, men det kommer redan mängder med små gurkor på den.


Nu har jag två arbetsdagar kvar, och sedan väntar hela FEM veckors ledighet. Så härligt det ska bli! Vi har ett par trevliga saker inplanerade, men mest ser jag fram emot alla helt oplanerade dagar i kalendern. Ni vet, sådana där dagar som man bara tar som de kommer. Jag känner mig lyckligt lottad som aldrig egentligen längtar bort, utan trivs allra bäst när jag bara får vara hemma och skrota. En tur och retur till plantskolan är en lagom "charterresa" för Fröken Grön, hihi!


I väntan på regnet

$
0
0
Nu börjar molnen torna upp sig på himlen och det blåser upp till regnoväder. Över Skåne har SMHI utfärdat en varning om rejäla skyfall med stora mängder vatten ikväll. Jag gick just ett varv runt huset och lyfte ner krukor i skydd, och nere i köksträdgården fick en hel del grejer flytta in i växthuset. 


Mest orolig är jag att regnet ska piska sönder mina blommande rosor, som till exempel Constance Spry som skymtar där nere i bakgrunden. (Jag tjatar om henne i vart och vartannat inlägg, men hon är en sådan STOR del av mitt liv just nu, hihi!) Jag vill ju kunna njuta av dem ett tag till. 


Å andra sidan är det ju bra med en rejäl rotblöta, i synnerhet nu som det även råder varningar om låg grundvattennivå i nordöstra Skåne. Något bevattningsförbud har vi inte haft än i sommar, men det är ju ändå bra om man kan få lite vattningshjälp från ovan mellan varven. Bara det inte blir rena rama Venedig där ute...

Hej semester!

$
0
0
Hej semester! Här kommer jag! Vem bryr sig om att det är 15 grader och regn, när fem veckors ledig tid är ett faktum från och med nu? Så ljuvligt när all tid ligger helt orörd framför en! 


Egentligen hade vi en liten semestertripp inplanerad med start på söndag, men de planerna har ändats. Det där med hemma-semester funkar ju dock alldeles utmärkt för mig. Fortsätter det inomhusvädret ett par dagar tänker jag nog börja med att beta av några titlar i min digra bokhög vid nattduksbordet. Det ser jag fram emot!

Liten loppisrunda

$
0
0
Vi välkomnade juli med en liten loppisrunda i hembygden; tre ställen hann vi klämma in på drygt en timme eller så. I en liten antiklada ute på vischan här i närheten finns det alltid roliga grejer. Idag rotade jag fram ett skevt underrede till ett gammalt tvättställ, och maken hittade ett gammalt förzinkat kopparlock som passade fint som bordsbricka.


Man anar att underredet faktiskt har varit grönmålat en gång i tiden. Bara det, hihi! Jag tänker att jag ska ha det tillsammans med det gamla badkaret jag köpte, när jag får tummarna ur att fixa mitt lilla utebadrum i sommar. Det kommer nog vad det lider, ska ni se. Jag ska bara grunna lite mer på förutsättningarna. 


Skevt, som sagt... Men charmigt! Det hade kunnat funka som blomsterbord också, med krukor på tre olika nivåer. Vem vet, kanske blir det så istället.


På samma ställe hittade jag ett gammalt spjäll från en öppen spis eller kamin av något slag, och en avlång kruka i gjuten betong. Jag tyckte det var kul att spjället formar en strålande sol, vilket ju passar bra på Solhäll. Det är i nästan exakt samma storlek och form som gallret upptill på vår murspis, men det är ju fastmurat, så något byte är inte aktuellt. Betongkrukan är kanske inte så gammal, men fin.


På ett annat ställe hittade jag en Gabriel-kruka i den där perfekta ärggröna nyansen som jag älskar. Den är lite större än mina Upsala Ekeby-krukor, men i samma stil. Krukor kan man inte ha för många!


Sen for vi hem i regnet, och nu sitter vi i stugan och kurar. Inte så dumt det heller. Morgondagens utflyktstips är marknaden i Hökön (söder om Älmhult), där det också brukar vara kul loppisgrejer. Mer information om den hittar ni om ni klickar HÄR och scrollar ner lite på sidan. Sno inte mina fynd bara, hihi!

Marknad, loppis och skrot

$
0
0
På förmiddagen styrde vi kosan mot Hökön, där det var marknad och loppis idag. Sitt namn till trots är Hökön ingen ö, utan en liten by som ligger i Osby kommun, mellan Älmhult och Lönsboda. Charmigast i hela byn är den här gamla luckan, som jag alltid stannar en stund vid och beundrar.


Kanske var det vädret som skrämde bort en del knallar och loppisförsäljare, för det kändes som att årets marknad hade krympt i storlek. Den var inte jättestor tidigare heller, men i år hade vi gått igenom det mesta på mindre än en halvtimme. På loppisen hittade jag iallafall den här gamla trälådan med handtag och två fack. Den är lite charmig, tycker jag. Passar fint att ha trädgårdsredskap i.


Maken köpte ett järnspett och jag fick med en rolig grunka i ett paketpris. Vad i allsin dar är detta? "Ljusstake" föreslog försäljaren, men det vete fåglarna. 


Jag tänker "rabattprydnad", som vanligt. Om inte annat hamnar den säkert i min display av andra gamla spadar och räfsor vid laduväggen. 


Efter lunch tog vi oss en promenad till skroten här i byn, där jag lyckades med konststycket att bli ägare till ett vackert grönt gammalt balkongräcke, haha! Ägarna till skroten är otroligt snälla; jag lyckades förhandla in hemkörning i hundralappen som det kostade. Förhoppningsvis dyker det upp i veckan som kommer, så får ni se hur det ser ut. Var det ska hamna har jag som vanligt ingen som helst plan för...

Lång och ranglig zinnia

$
0
0
I år var jag Bror Duktig och försådde mina zinniafrön inomhus. Jag såg framför mig hur tråget nere i köksträdgården skulle svämma över av knalliga färger, men den ärliga sanningen är att det ser bedrövligt tråkigt ut. Plantorna står väldigt glest och är både långa och rangliga. I år testade jag även att så zinniafrön av sorten Peach, för blommorna såg så himla härliga ut på bilden på påsen. Av alla frön blev det fem stackars plantor, varav fyra är uppätna sedan länge. EN blomma är ju inget vidare bra facit. Well, well, vad är väl en bal på slottet...


Nu börjar de iallafall slå ut, och blommorna är det faktiskt inget fel på. De är precis så där ljuvligt karamelliga som jag tycker så mycket om. Igår knipsade jag av de första sju och gjorde en liten minibukett att ta in i stugan. Jag får njuta av dem så istället, helt enkelt. Precis som den lilla bladlusen som kom med på bilden. Eller är det en linslus, månne?


Det blev världens minsta bukett att stoppa ner i en av mina små Upsala Ekeby-vaser. Liten, men naggande god. Jag råkade bryta av en kvist på Million Bells-petunian utanför dörren, så den stoppade jag också ner. Här är en ovanligt städad vy inifrån gröna rummet. Vissa dagar är jag extra glad över att jag inte har ett vidvinkelobjektiv, hihi!


Det lönar sig uppenbarligen inte att vara Bror Dukig, iallafall inte om man egentligen heter Fröken Grön. Nästa år återgår jag till att stoppa ner mina zinniafrön direkt på odlingsplatsen, för det brukar faktiskt bli bättre. För zinnia MÅSTE jag ha på sommaren!

Brösarp, Haväng och Kivik

$
0
0
Vi har förmånen att bo nära Österlen, så vi brukar göra små utflykter ner dit alla tider på året. Om sommaren är det naturligtvis speciellt vackert här nere. Man behöver egentligen ingen plan, utan kan bara köra runt och stanna när/där lusten faller på. Dagens första stopp blev i Brösarp, där vi strosade runt och tittade på rosor och vackra putsade hus. 


Vi åt lunch på Gästgiveriet, som lagar Skånes godaste äggakaka med stekt fläsk och rårörda lingon. Mums! Men ack så mäktigt... Jag fick lite paltkoma där, kan man lugnt säga.


Sen tittade vi in i alldeles på tok för dyra antikaffärer. Vad sägs om en grön glasskål för 2200 kronor? Är man bortskämd med de ofta tokbilliga loppispriserna som gäller hemma i "Glesbygd" så fnissar man åt ganska många prislappar på Österlen. Fast det är ju klart skillnad på riktiga antikviteter och på sånt skrot som jag brukar köpa, hihi!


Däremot kom jag ut från en outlet med en ny sandfärgad läderjacka för halva ordinarie priset, som jag tror kommer bli användbar både sommar, höst och vår. 


Sen körde ner till Haväng, som verkligen är paradiset på jorden. På de sandiga hedarna ovanför havet går det hästar på sommaren, vilket förstärker intrycket av att man har hamnat i Edens lustgård. Vackert som ett vykort, med de ljunglila blommorna i gräset.


Längst upp på kullen ligger en gammal dös från yngre stenåldern, som en mäktig hälsning från människor som levde här 5500 år före oss. 


Härifrån har man utsikt över Hanöbukten med nationalparken Stenshuvud skymtandes i bakgrunden. Några modiga själar badade i det kalla vattnet, men jag nöjde mig med att doppa fötterna. Brrrr! 


På delar av stranden låg det torkad tång, som nästan såg ut som stelnad lava. I tången händer det att man hittar bärnsten, om man har tålamod att leta. Vackra vanliga stenar som havet har slipat runda finns det också gott om. Den stenplockande 7-åringen i mig vaknade till liv för en stund.


Vårt sista stopp den här gången blev Kivik, där vi körde förbi Björn Ranelids fru (nästan kändispoäng ju!) och drack kaffe på supertrevliga Stinas Café nere vid musteriet.


Här kan man ju nästan tro att Fröken Grön har varit framme och bestämt inredningen! Hon skulle iallafall kunna tänka sig att flytta in här, omedelbart och bums. 


Så enkel men vacker dekoration med rödklöver och andra blommor i en helt vanlig glasburk. Det måste jag nog apa efter.


Och i fönstren ljuvligt citrondoftande pelargoner (?) av något slag. Någon som vet vad de heter?


Vi kikade in på Äpplets Hus och i musteributiken när vi ändå var i krokarna, men köpte inget med oss hem. Däremot beundrade vi solkatterna som letade sig igenom pergolans täta växttak och nästan glittrade som discobelysning på marken.


Sen plockade vi upp en burk kromoxidgrön linoljefärg i en byggvårdsbutik, och när vi hade kommit så långt var det dags att styra kosan hemåt igen. På mindre än en timme var vi hemma på Solhäll. Tänk, så bra vi bor!

Målarverkstad

$
0
0
Idag har jag stått ute i trädgården och målat hela dagen. Jag var ju tvungen att testa den där kromoxidgröna linoljefärgen jag köpte i Kivik igår, och när jag väl hade öppnat burken gick jag loss på både det ena och det andra. Så läcker grön färg! Nyansen är mer som på stolen på bilden. Bänken ser mer gulgrön ut än vad färgen egentligen är, men å andra sidan är detta bara första strykningen. 


Jag har haft lite blandade erfarenheter av att måla med linoljefärg tidigare. När vi målade träpanelen ute i smatten gick det hur bra som helst, men när jag målade vår grind för några år sen kändes det som om färgen aldrig ville torka. Idag kändes den extremt lätt att få på ytorna; både trärena och redan målade. Det återstår att se hur lång torktiden blir den här gången. När jag ändå var i farten målade jag om en grind som maken fyndade på loppis härförleden. Kanske grinden till köksträdgården borde få samma färg? För en gångs skull ska jag nog fundera lite.


Jag köpte en burk vanlig vattenbaserad lackfärg häromdagen, eftersom jag fick för mig att jag ville måla om en loppishylla som jag funderar på att testa ovanför kökssoffan. Köksstolarna (som är udda) fick också en omgång av samma färg. Den kommer från Jotun och heter "Guldlock" och är mer Kockumsgul i verkligheten än vad bilden visar. Egentligen vill jag måla om köksväggarna också. Och kökstaket. Och fönstren. Och byta bänkskivor. Och sätta om kaklet. Hmmm...


Bäst som jag stod där med penseln i högsta hugg, så levererades balkongräcket jag köpte på skroten i söndags. Det är grönt och vackert och hela 180 centimeter långt, och jag har som vanligt ingen aning om var jag ska ha det, haha! Fast sånt där har ju en tendens att reda upp sig. Någon ommålning blir det med största sannolikhet inte, eftersom jag älskar färgen precis som den är. 


Dag tre på semestern och idéerna och projekten är redan många. Precis som jag vill ha det! Och imorgon är en annan dag. Vi får väl se vad jag hittar på då. Eller inte hittar på... Det beror på vad jag känner för när jag vaknar.


Rosa och silver

$
0
0
Till höger om den lilla naturstenstrappan (den som leder genom rosbågen och ner bakom växthuset) blommar nu en särdeles lyckad kombination: En kant av dvärgspirean 'Little Princess', purpurklätt och lammöra. Och som pricken över i några självsådda bergsklint som dyker upp mellan stenarna i trappan. 


Purpurklätt och lammöra hade jag "på vänt" i pallkragen över vintern, efter att jag hade fått dem till skänks ganska sent på hösten och inte riktigt visste var jag ville ha dem. I våras flyttade jag över dem hit, mest för att fylla ut hålrummet bakom spirean. Ingen planerad rabatt alltså, men ibland (ja, ganska ofta faktiskt) är slumpen den allra bästa trädgårdsmästaren.


De silvriga bladen på perennerna gör sig jättefint tillsammans med silverbusken jag planterade här förra sommaren. I kvällssol skimrar bladen ännu vackrare. 


Jag behöver fixa till någon slags kant baktill, eftersom djungel och ogräs tar vid och gärna vill växa tillbaka in i min lilla utgrävning. Lite markduk och några rejäla stenar kan säkert råda bot på det. Ännu ett projekt på sommarens att-göra-lista. Lovely!

Ett litet fredagssvep

$
0
0
Visst var det Doktor Westerlunds hälsoblomma som prydde caféfönstren i Kivik så fint i tisdags. (Tack för hjälpen Skorpan!) Idag köpte jag mitt eget exemplar nere på byns finaste lilla blomsteraffär. Åh, vilken ljuvlig doft det är i bladen! Den blommar inte än, men den som väntar på något gott...


Till lunch idag åt vi världens godaste kantarelltoast med kantareller som maken plockade på sitt hemliga ställe igår. Det finns alltid svamp där! Än så länge är de ganska små och fasligt trista att rensa, men vad gör väl det när man tar första tuggan och alla smaklökar jublar av glädje. Vi äter dem på grovt bröd med stekt ägg och lite hackad rödlök eller gräslök. Mums!


Det är mulet och kvavt idag. I väntan på det utlovade regnet (som nu vid 17-snåret fortfarande inte har kommit) har jag inte dragit igång några större utomhusprojekt, mer än att klippa bort lite överblommade rosor och övervuxna hasselkvistar.


På komposthögen blommar det självsådda malvor, och jag passade på att knipsa av ett gäng och sätta i kannan på köksbordet. Jag vet att de mer eller mindre är att betrakta som ogräs, men hos mig är de välkomna. De är ju så himla somriga!


Jag leker lite med tanken på att bygga ett litet staket eller en skärm för att gömma vår fula värmepump lite grann. Tills vidare ställer jag den grönmålade grinden framför och låtsas att det redan är klart. 


Krukor får man vattna även om det vankas regn. Tvillingsporren i ampeln på hörnet av ladan har fått "dopningsmedel" i form av någon växtnäring jag hittade under diskbänken och blommar som en galning.


Ja, det var ett litet svep över en härligt planlös ledig fredag på Solhäll. Nu sätter jag mig på glasverandan en stund, sniffar på Doktor Westerlund och väntar på det där regnet. 

Kalas x 2

$
0
0
Dagen har tillbringats i Malmö, där vi har hunnit med hela TVÅ födelsedagskalas. Nu är vi på väg hem i bil (uppenbarligen är det inte jag som kör, hehe!) med magarna full av god mat och sinnet fullt av solsken.


Imorgon hoppas jag väderprognosen är rätt ställd, så att jag kan måla klart mina små trädgårdsprojekt och kanske rentav hinna börja på något nytt. En skön lördagkväll önskar jag er så länge!

Uppstammat

$
0
0
Idag har jag haft en heldag i trädgården. Jag hade en tanke i huvudet när jag åt frukost, men som vanligt kom jag på något helt annat när jag väl kom ut. Impulsiv är bara förnamnet... Hur som helst så gick jag loss på hasselbuskaget som står framför köksträdgården. Det växer så det knakar, och jag beslutade mig för att stamma upp det så att det kommer in lite ljus nertill. 


Det är något visst med uppstammat som jag gillar. Det är ett sånt enkelt sätt att få lite struktur i trädgården. Och just det här med många stammar som får "samarbeta" och bilda en enda krona gillar jag extra mycket. Jag har gjort så på flera ställen i trädgården, både med hasselbuskar och lönnar. 


När jag ändå var i farten stammade jag upp en mindre hasselbuske brevid också. Den lever nog lite på lånad tid, men får vara med ett tag till. Om ni undrar vad rosenbågen är till för, så är det samma båge som huserar fröken Constance Spry på andra sidan.


Jag körde ner lite sten från den numera nästan tomma sista påsen på uppfarten, som jag lade ovanpå markduk mellan buskarna. I det tomma gapet som blev mittemellan ställde jag stubben jag tiggde till mig hos grannarna i norr tidigare i våras. Den är som en naturskulptur!


Några runda stenar från stranden hamnade också här. I ärlighetens namn vet jag inte om jag blev så nöjd med det; det ser nog lite för tillrättalagt ut. Kaukasiska förgätmigejen 'Jack Frost'har så himla tjusiga blad, tycker jag. De kom ännu mer till sin rätt nu, mot stenbakgrunden. 


Hoho! Där sitter ju en liten uggla! Kanske den har flugit någon annanstans imorgon.


Silverarv "rinner" ner längs stenkanten, och till höger skymtar en pelarfläder som jag köpte för två år sedan i tron att det var en vanlig blodfläder. Först i år har den börjat växa så där upprätt, fast det är ju lite läckert det med. Stjärnflocka, vitpytta och lågväxande spirea finns också här.


Så här lummigt och fint har det blivit bakom växthuset. Den här hörnan var ju förra sommarens stora trädgårdsprojekt, och jag måste säga att det har växt till sig och blivit ett av de trevligare ställena i trädgården.


Här kan man sitta på stolen och filosofera, under ännu en uppstammad hassel. Den här består dock av en enda stam, och är som ett litet träd. Jag klipper kronskotten ganska hårt varje år, så att den inte sticker iväg för högt på höjden. 


Vitpytta och daggkåpa är en särdeles trevlig kombination. Pyttan frösådde jag redan förra sommaren, men då blev det nästan ingenting. I år där den helt galen! Är den tvåårig, tro?


Och stjärnflocka, som sagt. "Mormors brosch" har jag läst att den kallas, och det kan man ju verkligen förstå. Blommorna är som små juveler.


Jag hade en gammal trätunna där bottnen trillade ur. Själva "ramen" trädde jag över en självplanterad hagtorn, som jag sedan rundade till med sekatören. Det blev riktigt roligt! Murgrönan börjar täcka marken, och i bakkanten en hög hasselhäck (ja, vi har mycket hassel!) mot grannarna i öster.


Är ni kvar? Det blev visst lite många bilder, hihi! Och därmed sätter jag punkt för min allra första semestervecka. Med start imorgon ser jag fram emot fyra till. Undrar just vad jag ska fylla dem med? Som om det vore ett problem...

Djurliv

$
0
0
Jag står i köksfönstret och kikar på en av trädgårdens mer frekventa besökare: En liten kanin. Kaniner i trädgården kan man ju ha skilda åsikter om, men hemma hos oss förstör de ingenting. Det är mestadels maskrosor i gräsmattan som ligger pyrt till, och det gör ju verkligen inte så mycket. 


Ibland är det både två och tre kaniner här samtidigt. Häromdagen hade vi besök av två små igelkottar också. Det är ändå roligt med lite djurliv i trädgården. Fast sniglarna hade man ju kunnat vara utan...

Viewing all 4376 articles
Browse latest View live