Quantcast
Channel: Fröken Gröns Blogg
Viewing all 4368 articles
Browse latest View live

Skarhults slott

$
0
0
Min sista arbetsdag innan semestern har jag tillbringat med hela mitt fantastiska kollegium på likaledes fantastiska Skarhults slott, som ligger i Eslövs kommun. Vilken underbar miljö!


Målet med besöket var att titta på utställningen Den dolda kvinnomakten, som porträtterar fem starka slottsfruar under lika många århundraden. Det blev en fascinerande tidsresa, från 1500-talet fram till 1900-talet.


I historieböckerna nämns bara männen på slottet, men sanningen är den att det under stora delar av århundradena har varit kvinnor som har drivit slottet och fått det att frodas och utvecklas.


Att få röra sig i slottets fantastiska salar var en upplevelse i sig. Jag inser nu att vi måste ha en uppstoppad svan på midsommarfesten i år.


Eller ännu bättre: En påfågel.


I utställningen kan man även beskåda vackra tidsenliga klänningar, som man låtit sy upp just för ändamålet. När man ser den här känner man ju att man lever i fel århundrade...


Under delar av 1900-talet fungerade slottet som hushållsskola. Själv fick jag lite Downton Abbey-vibbar i det här köket.


Spår av herrar finns det naturligtvis också lite här och där; främst genom oljemålningar på den ena greven efter den andra. Parallellt med kvinnoutställningen pågår det också en utställning som heter Älskarna på Skarhults slott, där det figurerar en och annan karl. Den här installationen med hattarna på fönsterkarmen var läcker.


Efter den guidade rundvandringen traskade vi ut i den privata trädgården, som har speciella besökstider.


Oj, vilka rabatter! Buxbomkantade kvarter med salvia, lavendel, rosor, kantnepeta, malört och stjärnflocka, inramat av välkrattat grus.


Hortensia i terracottakruka på kullersten mot röd tegelvägg är inte fel!


Undrar just vad som gömmer sig bakom den här pampiga grinden? Det förtäljer inte historien...


Vad vore en slottsmiljö utan ett vattendrag och en gammal bro?


Ja, det här blev ju ännu ett skånskt utflyktstips som heter duga. Åk hit i sommar, vet jag! Information om öppettider och sånt hittar ni på slottets hemsida. 


Första semesterdagen

$
0
0
Tänka sig, på min första semesterdag har jag faktiskt suttit stilla i däckstolen. Flera gånger! VARMT har vi haft här i Skåne, ännu varmare ska det visst bli imorgon. Vi har laddat upp med vattenmelon, ispåsar i frysen och mängder av kall dricka i kylskåpet. Kanske blir det ett dopp i sjön, om det blir för olidligt.


De gamla kuddarna i däckstolen har fått nya överdrag, inhandlade till rejält reapris på H&M Home på Center Syd. Där fanns faktiskt himla mycket trevligt för nästan inga pengar alls. 


Filten i naturvitt och grönt kommer också därifrån, och det gör även muggarna med de vackra gröna skalbaggarna. Notera hur fint de matchar vattenmelonerna, haha!


Imorgon inväntar vi den årliga midsommarinvasionen. Vad vi vet i skrivande stund blir vi 13 vuxna, en tonåring och fyra barn, men det där kan hinna ändra sig. Vi kör alltid ta-med-vad-du-själv-vill-ha-och-äta-varianten, vilket gör tillställningen totalt avslappnad och opretentiös. Det blir både lunch och middag, och däremellan skrotar vi runt och bara umgås. En sådan där dag man lever på länge.

Glad midsommar!

$
0
0
Här på Solhäll ligger vi i startgroparna för ett dagslångt (dygnslångt?) midsommarfirande. Ett stadigt regn har rensat upp luften under natten och gett trädgården en rejäl omgång konstgjord andning. Nu har solen kommit fram, temperaturen stiger och marken torkar.


En riktigt fin midsommar önskar jag alla er som tar er tid att kika in här på Fröken Gröns Blogg. Varm (både bokstavligt och bildligt talat) sommarkram från Solhäll! 

Vätskekontroll

$
0
0
Det är varmt nu. Vi har haft trettio grader i skuggan, både igår och idag. Dricka bör man, annars dör man. Och dricker gör man. Jag har fixat till en liten vätskekontroll vid källartrappan. Med frysta jordgubbar håller sig vattnet kallt. Iallafall en sisådär 10 minuter...


I plastbantningstidsåldern är vattenbehållaren kanske inte så politiskt korrekt, men den är söt och lätthanterlig. Trillar den i backen, så behöver jag iallafall inte ligga på knä och plocka glasskärvor. (Inhandlad på ICA Maxi under midsommarhandlingen härom dagen.) 


Gårdagens midsommarfirande var härligt. (Fast det kan nog inte bli annat när man betänker vilka härliga människor vi omger oss med.) Vi tog en sväng till sjön på eftermiddagen för att kyla ner oss lite grann, så nu är premiärdoppet avklarat för min del. Om värmen kvarstår, så lär det bli fler dopp framöver. 

Söndagsrunda

$
0
0
Eftersom vi ändå skulle åka och tanka bilen (ja, sånt blir ibland en utflykt i sig när man bor i "Glesbygd") passade maken och jag på att göra en liten avstickare till Arkelstorp två mil bort. Där ligger nämligen en kul antikaffär i det gamla stationshuset mitt i byn. Inga loppispriser direkt, men mängder av fina gamla prylar, och det mesta verkar vara förhandlingsbart om man är seriös och trevlig. Jag hittade nummer tre i min (numera) samling av fula men charmiga täljda trägubbar: En jägare i full mundering, med ryggsäck på ryggen och en trebent jakthund fastspikad på vänsterbenet. Ful men charmig, som sagt. Nu vet den tjuriga lilla trägumman inte riktigt vem av kavaljererna hon ska rikta in sitt intresse på, hihi!


Efter den första affären blev en fin gammal karamellskopa med kockumsfärgat handtag plötsligt hälften så dyr, så den fick hänga med hem den också. Vem kan motstå sånt?


Skroten här hemma i byn är ju öppen på söndagar, och eftersom det faktiskt var ett tag sedan vi var där, så tog vi en sväng dit också. Där är det lite som att handla godis i lösvikt; man samlar ihop en hög och sen betalar man en klumpsumma för allting efter ju-mer-desto-billigare-principen. (Sen undrar jag om jag inte har lite extra stamkundsrabatt på det, hihi!) Jag hittade en grönmålad tunna, som numera får agera piedestal i ett hörn utanför växthuset. ("Kotten" på bilden kommer också från skroten, fast från ett tidigare tillfälle, som ni kanske minns.)


Fyra rostiga gjutjärnstassar och en gammal bladformad hacka hamnade också i min hög. Hackan tänkte jag sätta upp som en liten hylla på laduväggen (eller en liten väggfast sittpall för folk med små rumpor; den är ju liksom vinklad på rätt håll), och de där tassarna skulle man ju kunna göra mycket roligt med. Kanske sätta under en stor kruka, eller som ben under en hemmagjord bänk. Vi får väl se. 


Tills vidare ligger allt på display under bordet på uppfarten, som en rostfärgad installation. På något sätt är det vackert bara som det är.


Om ett par timmar bänkar jag mig i soffan för att se den nya filmatiseringen av The Great Gatsby, som visas på TV4 ikväll. Fram tills dess får det bli lite kvällsvattning i växthuset. Fortsatt trevlig söndag till er alla!

Rea på plantskolan

$
0
0
Måndag efter midsommar kör Oppmanna plantskola en favorit i repris och rear ut alla perenner och sommarblommor till löjligt låga priser. Perennerna kostar bara 15 kronor styck, oavsett tidigare pris. Gissa vem som hängde på låset när de öppnade klockan 9 imorse? (Jag var inte ensam där, kan jag säga.) Och gissa vem som kom hem med hela bagageutrymmet fullt?


Jag handlade stormhatt, mängder av stjärnflocka, fackelblomster, stäppsalvia, fläckflockel och dill. Utöver perenner köpte jag ett helt gäng daggsalvia, som fick ersätta penséerna i plåtlådan som står i skottkärran på framsidan. Såg att en daggsalvia med namnet Mystic Spires Blue har blivit utsedd till årets sommarblomma 2016, men jag vet inte riktigt om det här samma sort. Läcker är den iallafall!


Resten av dagen har jag ägnat åt att gräva ut rabatten med kopparbaljan. Jag har planterat en del av perennerna där och lagt "ärvda" betongkanter baktill för att försöka hålla vildmarken nere i moraset stången. Bilder på det kommer en annan dag. 

Rosenvial

$
0
0
Nu blommar rosenvialen på sydsidan av huset, eller perenn luktärt som den också kallas. Den kommer troget varje år, som en hälsning från trädgårdens forna tider. Den är förvisso doftlös, men mycket vacker att titta på. Tre stycken "lianer" har jag i rabatten i år, och för att de ska synas fäster jag upp dem på höga bambupinnar.


I övrigt har semesterdag nummer två bjudit på reparation av elpannan i källaren (det är alltid något i huset som strular i början av varje semester...) och ytterligare lite grävning och plantering. Och tänk, imorgon kommer en ny ledig dag!

Nygrävt

$
0
0
Sommarens första trädgårdsprojekt började med den där loppade kopparbaljan, fortsatte med en solcellsdriven fontänpump, en stenkant mot gräset, borttagning av en massa självsådda lönnar och kastanjeträd och uppstagning av två kastanjeträd som ska få vara kvar. Nu på semestern har jag fortsatt att gräva ut bakåt, för att mota bort kirskål och annat elände som kommer krypandes upp från moraset. (Rotsystem från helvetet, kan jag säga...) Jag har även planterat in nya buskar och några perenner, så nu börjar det minsann likna något!


Det blir en jewel garden (juvelrabatt), med tanke på färgerna. Mörkrött, lila, mörkblått och starkt rosa i en salig blandning. (Kan Monty Don på BBC så kan jag!) Röd astilbe och några lila nävor planterade jag här redan förra sommaren; stormhatt och fackelblomster planterade jag in igår. Astilben längst till höger är egentligen rosa, men den är överblommad nu. Längst fram står två ynkliga prakttryn kvar, som har försökt överleva i allt det igenvuxna flera somrar i rad. Vi får väl se om det blir något av dem, eller om de ryker framöver. Jag har även planterat in en vitbrokig kornell, två häckoxbärbuskar och två dvärgsyrener, eftersom jag vill ha det lite mer "buskigt" och lite mindre "rabattigt" här.


"Ribbstolen" i bakgrunden är en grind från en gammal skrinda eller liknande, som maken hittade på loppis redan förra sommaren. Jag har stagat upp den med hjälp av en lönnstam och ett smalt gammalt rör från skroten och planterat murgröna framför som får klättra upp. Allra längst bak har jag lagt en kant av gamla betongblock, som vi har fått "ärva" av våra kompisar i Åkarp. (Återvinning av begagnat material har ju liksom blivit ett signum när jag gör trädgård.) Om kanten kommer att hindra vildmarken från att växa in vet jag inte, men det kan ju vara värt ett försök. Det blev iallafall en tydlig gräns mellan det som är tuktat och det som är otuktat. 


Som ni ser har jag lagt markduk med täckbark ovanpå i hela rabatten, men det är jag inte riktigt klar med. Nu saknas bara några rejäla stenbumlingar på de tomma fläckarna lite här och där, och sen får det vara klart. Trädgården växer minsann med några kvadratmeter för varje år som går! Men det finns många kvadratmeter vildmark kvar...


Stenläggning

$
0
0
En sluttande tomt, i kombination med mjukt och ojämnt underlag, gör att trädgårdsmöbler lever ett farligt liv på Solhäll. Det blir ett brytmoment på möblerna som gör att ihopskruvade nytillverkade möbler helt enkelt inte pallar mer än en säsong eller två innan de brakar ihop fullständigt. I sommar har vi helt sonika gett upp och bara plockat ihop de resterande delar som fanns att hitta i ladan. 


Att göra någon form av arbetat underlag har stått på agendan i flera år nu, och nu har det äntligen blivit dags. Drömmen har alltid varit att lägga en uteplats av gatsten, vilket förvisso inte är det billigaste alternativet, men det som känns mest passande för huset och den typ av gammaldags trädgård vi (jag) vill skapa. Igår hade vi besök av en stensättare från byn, som är väl omtalad i hela bygden för sitt fina arbete med just gatsten. "Inga problem!" sa han. 

Bild lånad från nätet

Vi fick i uppdrag att mäta upp och göra en liten skiss över hur vi tänker det, så det gjorde vi idag. Eftersom siffror på ett papper är totalt intetsägande för mig, så drog vi ut vattenslangen och grejade ihop en liten "modell". Det blir liksom lättare att se det framför sig då.


Vi kom fram till att det blir snyggast att göra någon slags ellipsform, som blir ungefär 18-20 kvm stor. Hellre för stort än för litet, tror jag. Man kan ju alltid ställa krukor på dö'ytorna, hihi! Dessutom tänker vi oss nog någon form av växtlighet längs delar av kanten, vilket kommer ta bort ytterligare delar av gräsmattan. (Som är precis lika torr i verkligheten som på bilden.)


Framemot sensommaren/höstkanten har vi förhoppningsvis en ny uteplats, hurra! Då kan vi lägga slantar på lite mer beständiga utemöbler, utan att vara oroliga för att de ändå kommer att braka ihop innan säsongen är slut. Ett nytt parasoll behöver vi också skaffa, för det gamla har gett upp efter 7 års trogen tjänst. Kanske hinner vi fundera ut vilka växter vi vill ha också, i lagom tid för den stora höstrean på plantskolan. Oj, vilket angenämnt problem!

Manhattan

$
0
0
En ny tavla har hamnat på väggen bredvid min säng. Det är en print på en gammal karta över Manhattan, New York. Jag önskar att jag kunde säga att den är köpt på plats, men den är faktiskt köpt på det stora varuhuset i Småland. Jag tycker den är riktigt fin!



Jag gillar det där med kartor. Det är lite småmysigt att ligga i sängen och låta blicken "vandra" omkring på gatorna i New York. Maken och jag var ju där förra året, och staden gjorde verkligen intryck på mig. Jag hade gärna rest tillbaka någon dag. Men om inte Fröken Grön kommer till Manhattan, så får Manhattan komma till Fröken Grön, hihi!



Idag har vi haft återbesök av stensättaren. Vi har kommit överens om ungefär hur den nya uteplatsen ska se ut, och även om vi får vänta en sisådär 6 veckor innan den är på plats, så fröjdas vi redan över hur fint det kommer att bli. Har vi väntat i så många år, så kan vi vänta ett par veckor till. Om än en smula otåligt...

Efter regnet

$
0
0
Idag har det regnat rejält i "Glesbygd"; det tackar jag och trädgårdsväxterna för. Så fräscht allt känns när man tassar runt i trädgården efteråt. Det doftar så gott när det har regnat; sommarvarmt gräs och regnvåt asfalt. Efter regnet kommer vinbergssnäckorna fram. Vi har dem i mängd på Solhäll. Kanske läge att starta en snigelfarm? Jag tycker faktiskt att de är riktigt fina. Riktiga sniglar, på något sätt. 


Regntunga rosor kan vara något av det vackraste som finns. Penny Lane blommar med marsipanrosa rosor intill husväggen på södersidan. Jag älskar när de gröna bladen drar åt det vinröda hållet.


Rosen tog ganska ordentligt med stryk över vårvintern och är inte så frodig och fin som den brukar, men den kommer säkert igen nu när regnet ger den en ny skjuts. Kantnepetan och lavendeln blommar desto mer, och stänglarna som sticker upp är alunrot som också blommar nu.


Under rönnspirean hittade jag en rufsig liten kaninpalt som satt och kurade. Att den (eller någon av dess syskon) åt upp mina dillplantor häromdagen känner jag mig vänlig nog att bortse från. Tänk vad mycket man kommer undan med, bara man är söt! Nog ser det ut som att den har fått en rejäl dusch av regnet. Vill du ha en handduk, lille vän?


Schneewaltzer-rosen nere i rostornet har klarat vintern bättre. Den är robust och börjar bli väldigt hög. De flesta blommorna fäller sina kronblad nu efter regnet, men det kommer rejält många nya knoppar som lovar mer av det goda.


Nere i den lilla naturbersån är det också frodigt. Den gröna bänken försvinner nästan i buskaget, som består av en gigantisk (säkert 2,5 meter hög!) buxbom, en paradisbuske och en forsythia. Att funkiorna trivs här ser man tydligt på bilden; speciellt den till vänster.


I buskaget lever en klematis Summer Snow ('Paul Farges') sitt eget liv. Den svingar sig upp i buskarna med rejäla lianer och är stört omöjlig att hålla i schack. Jag låter den hållas...


... för nu när den blommar med mängder av små vita blommor lite all over the place, så är den riktigt trevlig. Formen på blommorna är verkligen speciell, med sina kantiga kronblad. 


Klipphällen i den lilla ovala rabatten framför köksträdgården har fått sällskap av ett betongäpple, som jag hade i ladan. Salvian i bakgrunden är överblommad, men fin ändå. Jag vet att om jag klipper den så hinner det komma ett flor till innan sommaren är slut. Det gör jag imorgon.


Vid kökstrappan står en zinkbalja och samlar regnvatten som forsar över kanten på hängrännan på huset. Jag kom på det lite sent, så den hann inte bli så full. Fast det ska bli mer regn i helgen, så den kan nog stå kvar. Bra både till vattning av krukor och till fotbad!


Imorgon hoppas jag iallafall på uppehåll. I så fall tar vi oss en tur till den årliga marknaden på Hökön (där det också brukar vara loppis), och på eftermiddagen tänker jag mig nog en runda på några närliggande trädgårdar som deltar i Tusen Trädgårdar. Om 10-15 år kanske jag törs vara med själv, hihi!

Tusen trädgårdar

$
0
0
I samband med Tusen Trädgårdar idag passade jag på att titta in hos Tamara, som tidigare bloggade på Livet på Solsidan. Jag har länge varit nyfiken på att se hennes fina trädgård i verkligheten, och idag blev det äntligen av. Trädgården är verkligen ÄNNU finare i verkligheten än på bild, kan jag säga!


Tamara är mästerlig på att jobba med marktäckande mattor av olika slag, som till exempel timjan och gult penningblad. Hur läckert är inte det här?


På flera ställen är gräsmattan ersatt av tjocka mattor av murgröna, vilket verkligen bildrar till den frodiga känslan. Så vill jag också ha det! Trädet på bilden kan misstas för ett silverpäron, men är en havtornssläkting som heter silverbuske. Den hamnade genast på min önskelista. Tydligen är den extra tålig för salt och havsvindar, fast det problemet har vi ju inte precis i "Glesbygd", hihi!


I Tamaras trädgårds finns det inte bara vackra träd och växter, utan också många fina krukor och väl utvalda föremål att vila ögonen på. Sånt där som ger en redan vacker trädgård det där lilla extra.


Klotkörsbär (som bara kom med till hälften  på bilden) känns också som ett måste-ha-träd, och en sådan enkel sak som stenar i en trådkorg känns också som något jag måste kopiera här hemma. Och kolla in klematisen som klär in nästan hela boden! Hur får man den så? Inget fjäsk alls, enligt Tamara.


Jackmanii-klematisen precis vid husets ingång går inte av för hackor den heller. Jag måste nog ha mer klematis hemma, helt enkelt!


Tamara har jobbat mycket med naturgrus och betongplattor i trädgården, vilket jag tycker är jättefint. Finfin inspiration, nu när jag har en hel drös begagnade plattor på uppfarten här hemma.


Avenbokhäckar har planterats på flera ställen, vilket ju är ett himla smart sätt att skapa gröna väggar och struktur i trädgården. Det vill jag också ha!


Det var ett inspirerande trädgårdsbesök, som ni förstår. Så makalöst fint ni har det, Tamara! Det blir nog ett dyrt besök för mig kan jag säga, för nu vill jag gräva upp hela min trädgård och plantera prydnadsträd och marktäckare i mängd, hihi! Vilken tur att jag har semester fyra veckor till!

Herr Gurka

$
0
0
"Här dansar herr Gurka, både vals och mazurka."Ja, gurkplantorna växer så det knakar i växthuset.  Det blir mängder av gurka! Och goda är de också. Vilken lycka!


Nu fattas bara tomaterna, så kan vi göra grekisk sallad. Men med köpta oliver...

Krax i växthuset

$
0
0
En håv i knalligt lila står kvar i växthuset, som minne av ett växthusdrama för ett par dagar sedan. När maken och jag kom hemkörandes, så såg vi redan från uppfarten att det var något som flaxade förtvivlat inne i växthuset nere i köksträdgården. När vi kom ner dit visade det sig vara TVÅ skatungar som hade hittat in genom luckan i taket, men som nu inte hittade ut igen.


När vi öppnade dörren på vid gavel flög en av dem ut, men hans brorsa var helt skärrad och flög mot glasrutan i helt fel riktning. Lösningen blev håven på bilden, och hux flux så var även den fågeln ute. En lång stund efteråt var det världens liv bland skatorna uppe i trädet, precis som att de två små "kom hem" och fick skäll av mamma och pappa. Undrar just om de små liven lärde sig en läxa inför framtiden, eller om jordgubbarna i växthuset lockar alldeles för mycket även framöver? Kanske bäst att låta håven stå kvar...

Saktfärdiga sådder och sånt

$
0
0
Jag tycker det går lite sakta med sådderna i pallkragarna i år. Kanske är det konsekvensen av högsommarvärmen vi hade veckan före och efter midsommar. Nu har det iallafall regnat mer eller mindre varje dag, så nu börjar det iallafall röra på sig. I pallkragen till höger i bild har jag "fuskat" i år och pillat ner alla överblivna krassefrön. Trevligt med lite blommor också!


På kastanjestaketet hänger ett par slitna trädgårdshandskar på tork. Hur många sådana här handskar avverkar man inte på en säsong? Jag köper alltid tre åt gången, och säsongens första trippel ser redan ut så här allihop... Så går det när man satsar på billigt före kvalitet, hihi!


I veckan har jag bökat bakom växthuset, där jag fyllt ut rabatten jag grävde ut redan förra året med de perenner jag köpte på rean efter midsommar. Jag har också börjat gräva ut så smått för att kunna lägga en liten grusad sittplats där, fast det är ett jobb som kommer att ta sin lilla tid. Det gäller att ha tålamod när man skapar trädgård!


På resande fot

$
0
0
De senaste dagarna har maken och jag varit på resande fot. I tisdags körde vi från Skåne via Småland-Östergötland-Närke till Västmanland, och idag körde vi samma rutt åt andra hållet. Längs vägen har vi pausat lite här och där, som på det här trevliga caféet; Garvaregården i Askersund. (För övrigt en fantastiskt fin liten sommarstad, får jag säga. Stanna här om ni har vägarna förbi!)


Det huvudsakliga målet med resan var att hjälpa min 102-åriga (!) farmor att flytta, men samtidigt blev det ju också som en trevlig liten familjesammankomst med bland andra min faster och kusin. Några av de saker farmor valde att inte ta med sig fick åka med mig hem till "Glesbygd", bland annat den här söta Jungfru Maria-figurinen, som kommer från min farfars föräldrahem. Jag har minnen av den ända sedan jag var liten och bodde hos farmor och farfar på loven.


Maken och jag har bott på hotell i två nätter och har haft det riktigt bekvämt, men nog är det skönt att komma hem och få sova i sin egen säng. Dags att duscha av sig resdammet, lägga upp fötterna på soffan och småsova lite grann framför Tyskland-Frankrike-matchen på TV.

Wanås 2016

$
0
0
Vi besöker Wanås konstpark varje år; inte bara för att vi bor väldigt nära utan också för att det är ett särdeles trevligt ställe. "Wanås är en plats i världen där konst, natur och historia möts" står det i presentationen på hemsidan, och nog känns det så. Idag fyller dessutom min svärmor år, och hon älskar det här stället, så det fanns ytterligare en anledning att åka hit just idag.


På Wanås vandrar man runt bland vackra gamla byggnader och i en frodigt grön skog och tittar på konst. Mycket är så kallad interaktiv konst, som man får lov att röra vid och ibland till och med klättra på. Garanterat underhållande för alla åldrar! En del installationer är permanenta, men varje år finns det något nytt att titta på. Skogen i sig är också en upplevelse, lite trolsk och mossig så där.


Nytt för i år är de halvmeterstora myrorna, som har intagit hela slottet. Läckert! Installationen är gjord av den colombianske konstnären Rafael Gomezbarros och heter just Intaget hus (Casa Tomada). Tre hundra myror kan man räkna till allt som allt på de olika byggnaderna.


Nytt för säsongen är också två olika installationer och en film av Nathalie Djurberg och Hans Berg; två av Sveriges just nu mest uppmärksammade konstnärer utomlands. Ett av verken heter In Dreams och ligger mitt ute i skogen; en installation med speglar, ljud och färgglada plastskulpturer. Jag fick lite Alice i Underlandet-känsla här, och det var säkert meningen också.


Mitt favoritverk är annars den kissande bronsdamen av den svenska skulptören Ann-Sofi Sidén. Jag fotograferar henne varje år, där hon sitter bakom en buske och tittar ut över dammen. Den mest underbara fontän jag sett! (För det rinner faktiskt vatten från ett mycket strategiskt ställe, hihi!) 


Omgivningarna runt slottet är verkligen vackra. Man kan strosa här och bara njuta av miljön om man vill. Om jag var svan skulle jag absolut flytta in i det här fina lilla svanhuset ute i dammen.


För mig brukar det ofta bli mer än ett besök på Wanås per sommar. Hit vill man nämligen återvända!

Hallonlycka

$
0
0
Höjden av semesterlycka är när man kan tassa ner till köksträdgården i nattlinne och plocka hallon till sin frukostyoghurt. Mums, så gott!


Jag kan inte minnas att vi har fått hallon så tidigt förr om åren, för jag tror att det egentligen är hösthallon vi har. Kan det vara det fantastiska vädret vi hade i maj som gav dem en kickstart? Kan det vara så att det var bra att jag slarvade med nedklippningen i höstas? För kanske är det sommarhallon vi har? Vilket som, - förgyller min frukost gör de iallafall!

Regn hos mig

$
0
0
Ett stilla duggregn faller över min trädgård idag. Inte mig emot, eftersom jag klippte gräset och rensade rabatter hela dagen igår. Gruset i köksträdgården ändrar färg så fint när det regnar; det blir nästan lite rosa. Och så luktar det så gott när allt är blött!


Den senaste veckans myckna regnande har iallafall satt fart på köksträdgården, där det växer så det knakar i pallkragar och krukor. Och så länge det regnar behöver jag inte känna mig stressad över att den slitna gamla trädgårdsmöbeln inte blir målad, hihi! 


Ytterligare ett ommålningsprojekt är en gammal trägrind, som fick följa med hem från vår lilla resa uppåt landet. (Från Skattegården i Ödeshög, alldeles intill E4:an. Stanna där om ni har vägarna förbi!) Jag tänkte att jag skulle ha den som grind in till köksträdgården, men den är egentligen lite för kort på bredden. Ska man renovera den på riktigt, så borde jag byta ett par av träribborna och komplettera med en som saknas också. Fast det vette katten om jag bryr mig om... Kanske får den bara stå någonstans och vara fin som den är, med mossa och allt.


Betongäpplet i den ovala rabatten framför köksträdgården har fått flytta på sig till förmån för ett riktigt läckert solur, som maken hittade på loppisen på Hökön förra helgen. Det är en platt urtavla med "visare", som man kan lägga lite var man vill. På stenhällen som sticker upp i rabatten passar den alldeles utmärkt. ("Det är ett urberg!"säger maken.) Gråa dagar som denna fungerar det ju inte så bra, men vad gör väl det.


Vid ladan blommar salvia, och det som en gång var en vit stockros blir visst ett helt gäng i år. Superfint med de vita blommorna mot den faluröda ladan! De gröna käpparna väntar på att få tjänstgöra som stöd, vad det lider.


Regn hos mig, alltså. Inte så dumt det heller. "Tänk på vilodagen så att du helgar den" känns som en passande devis för dagen. Gud tänkte verkligen smart där!

Blodlönn, badkruka och besök

$
0
0
Blodlönnen som jag planterade för några år sedan verkar trivas bra där den står och har stuckit iväg lite grann både på höjden och bredden. Den purpurlila färgen står verkligen ut mot den gröna "väggen" bakom. Daggkåpans limegröna färg är nästan på gränsen, men kontrasterar fint.


Nästan dold där i mattan av skuggröna sitter badkrukan Siv och huttrar med tårna i ett vattenbad. Hon är en av mina allra käraste inslag i trädgården.


Den här kanten av trädgården börjar bli riktigt uppväxt och fin. Det gamla plommonträdet är uppstammat så det förslår, eftersom det nästan höll på att kvävas  i ett tjockt buskage innan vi rensade upp här. Inte Sveriges grannaste fruktträd precis, fast på något sätt gillar jag den där stammen mitt i allt det lummiga. De frösådda lönnarna till vänster i bild formklipper jag hårt varje sommar, så att de bildar en enda krona. Man får jobba med det som naturen ger en gratis, hihi! (Bilden är tagen för nästan en månad sedan. Lupinerna och snöbollsbusken blommar inte längre.)


Efter nattens åskväder har vi faktiskt haft en riktigt skön sommardag i "Glesbygd", med både sol och temperaturer en bra bit över 20 grader. Jag har haft besök av två kära gamla kollegor från den tiden då vi bodde i "Storstad". Så roligt att träffas igen efter 6 år! Nu har de åkt och det drar visst ihop sig till regn igen. Inte mig emot; jag känner mig redo för lite soffhäng resten av dagen.

Viewing all 4368 articles
Browse latest View live