Quantcast
Channel: Fröken Gröns Blogg
Viewing all 4369 articles
Browse latest View live

Sjung om studenten

$
0
0
24 år efter min egen student fick jag idag anledning att återvända till min egen gamla gymnasieskola i Karlskrona, för att fira två nybakade studenter. Det var verkligen en walk down memory lane...


Och 24 år senare är jag ju fortfarande kvar i skolans värld, även om min roll är en helt annan nuförtiden. Imorgon firar jag skolavslutning tillsammans med mina elever och  kollegor. Ännu ett läsår är till ända, och alldeles strax börjar en välbehövlig ledighet för oss alla. Ett år... 24 år... Tiden går märkligt fort...


Lila orkidé

$
0
0
Ute på glasverandan tronar nu en lila orkidé, som jag fick av en av mina elever i samband med skolavslutningen idag. Tror aldrig jag har sett något liknande!


I närbild är blommorna nästan som abstrakt konst. Färgen är verkligen maffig!


Återstår att se hur länge den får vara lika fin i min ägo. Jag får nog googla lite skötseltips...

Åh, Constance!

$
0
0
Nu blommar Constance Spry för allra första gången på Solhäll. Vad kan man säga? Hon är rosornas ros, en drottning i trädgården och hon växer så det knakar! Jag tror nästan inte en ros kan bli vackrare än så här. 


Vi har varit duktiga idag och kört till tippen med de 10 knallblåa lövsäckarna som stått på uppfarten alldeles för länge. Masonitskivorna från hallgolvet är också äntligen borta, och den delen av tomten ser med ens en aning trevligare ut. Det luktade inte kardemumma i bilen efteråt precis, men det är smällar man får ta. Fast är det väldoft man vill ha, så kan man ju alltid sticka näsan i en Constance Spry-blomma!

Hej Helsingborg!

$
0
0
Idag stämde jag träff med två kära väninnor i Helsingborg. Vi har en liten tradition att alltid fira varandras födelsedagar med gemensamma restaurangbesök och/eller utflykter, och den här gången önskade sig det aktuella födelsedagsbarnet en utflykt till Dunkers Kulturhus. Ett fantastiskt ställe, både invändigt och utvändigt!


Efter en god lunch med makalös utsikt på uteserveringen i Dunkers eget bistro, så kände vi oss redo för lite kultur. Den primära anledningen till besöket var Barbro Lindgren-utställningen "Loranga! Loranga!", som verkligen erbjöd en nostalgitripp utan dess like. Kan varmt rekommenderas, både för barn och vuxna.


Som av en lycklig slump visade det sig att det även pågick en fotoutställning med fotografen Hans Geddas spännande porträtt. (Jag tror ni alla känner igen bilden av Nelson Mandela här nedanför.) Om ni besöker utställningen så kan jag verkligen rekommendera er att låna hörlurar och låta fotografen själv guida er runt bland sina bilder och låta er lyssna till de fantastiska berättelser som ligger bakom många av porträtten. 


Eftersom vädret var helt fantastiskt så tog vi en promenad till det närbelägna Kärnan; ett medeltida vakttorn som ligger mitt i stan. Terrasstrapporna upp dit är verkligen ett läckert inslag i stadsmiljön! För att orka hela vägen upp laddade vi först med besök på konditori.


En bit upp för trapporna börjar man nästan undra om man har hamnat i antikens Rom. Så läcker arkitektur! Kanske är det en önskebrunn på bilden? Eller rentav Fontana di Trevi?


När man kommit upp för trapporna belönas man med en härlig utsikt över Helsingborg, och på andra sidan sundet skymtar Helsingør. Om man inte orkar gå i alla trappor upp hit, så kan man faktiskt åka hiss. (Tror dock att det kostar en slant.) Vi brydde oss aldrig om att klättra vidare upp i själva tornet, men om man vill kan man göra det. 


Här uppe på kullen ligger Slotthagsparken; ett härligt grönområde där man bland annat hittar en helt fantastisk pionplantering. Vi hade tur som kom i grevens tid och fick se den i full blom! Om en eller ett par dagar kommer det vara helt överblommat här.


En härlig utflyktsdag! Nu laddar jag om för sista arbetsveckan innan 6 veckors semester tar vid. Känns nästan lite som semester redan...

Måndag på Solhäll

$
0
0
En halvtimmes trädgårdspyssel hann jag med efter jobbet idag, sedan öppnade sig himlen och det kom världens regnskur. Bra på ett sätt, för nu behöver jag inte vattna idag heller! Mina småkrukor får iallafall vatten. De är torra nästan jämt, tycker jag. Jag är smart och ställer dem på nästan samma ställe, så att jag slipper springa runt i hela trädgården varje kväll. Några av dem står på symaskinsbordet på hörnet av norra gaveln.


Nu blir det innemys resten av kvällen. Det är ju fotbolls-VM på TV, så det ska nog gå det också! Och så har jag ju päronsplitt i frysen, mums!

Uppvaknande

$
0
0
Sommaren 2009 hade mitt trädgårdsintresse inte riktigt väckts, men jag tänkte att det nog ändå kunde vara trevligt med en klätterros vid vår gamla äppleträdstam på baksidan. Fast om rosor kunde jag ingenting. På plantskolan tittade jag noga på alla bilder och läste innantill på alla etiketter. Valet föll på Awakening, som jag numera vet är en hybrid av den mer kända rosen New Dawn. Rosen har blommat fint varje sommar sedan dess, men i år har hon satt fart på allvar och växer duktigt på både höjden och bredden.


Jag älskar ljusrosa rosor, och just den här ser nästan ut som om den är gjord av marsipan. Bedövande vacker, och dessutom väldigt frisk från ohyra och sjukdomar.


Runt stammen har jag planterat nävor, salvia och flox i lila toner, och hostor som finns på baksidan och inte syns i bild. Ett lagom vilt intryck!


Efter Awakening skulle det dröja ytterligare något år innan min trädgårdspassion vaknade till liv på allvar, men nog är det lite roligt att det var en ros med just det namnet som startade allt!

Marinmuseum och lite till

$
0
0
Så här långt har juni verkligen varit utflykternas månad. Först Linköping, sen Karlskrona och Helsingborg. Idag återvände jag till Karlskrona, den här gången i sällskap med en hel busslast kollegor. Målet för resan var att besöka Marinmuseum, som ligger på Stumholmen mitt i centrala Karlskrona. Miljön här ute är härlig; gamla militära byggnader som numera är omvandlade till bostäder, kontor och serveringar. Och så vatten och båtar överallt! I det vita båtförrådet till vänster PRAO:ade jag när jag gick i årskurs 8. Tänka sig!


Själva byggnaden som inhyser marinmuséet är en upplevelse i sig. Häftig arkitektur och mycket spännande att titta på. För bara två veckor sedan öppnade en ubåtshall, där man kan gå ombord på ubåten Neptun och titta, men mitt favoritställe är ändå den stora inglasade hallen med gigantiska galjonsfigurer från 1700-talet. Man kan ju bara föreställa sig hur stora båtarna måste ha varit som de har suttit på! På fullriggaren Jarramas, som skymtar i bakgrunden, har jag sommarjobbat tre somrar i min ungdom. Tänka sig!


Vi hade verkligen vädergudarna med oss under dagen. Det är ju inte varje dag man får sola på arbetstid, hihi! På badplatsen som skymtar till vänster i bild har jag spenderat åtskilliga timmar i min ungdom. Tänka sig!


Efter ett stopp för ljuvlig måltid på Gourmet Grön i Karlshamn, återvände vi så hem till Göingeskogarna. Nu sitter jag med bensindoftande händer och gräsfläckiga tår och njuter en iskall vattenmelondrink. Because I'm worth it. Tänka sig!

Jubel och klang!

$
0
0
Så har man äntligen slängt in jobbväskan i garderoben och hängt jobbnyckeln på en krok i hallen. Sex veckors lång ledighet ligger nu framför mig, mer eller mindre som oskrivna blad. Jag älskar att inte boka upp dagarna, utan mest vakna och ta dem som de kommer. Just en sådan semester ska jag ha nu!


Imorgon fylls stugan av glada vänner, som kommer hit för att fira traditionsenlig midsommar. Maken var just ute i kryddlandet och hämtade rosmarin till årets midsommarsnaps, och kylen är fylld med diverse mumsigheter. Fast jag tjuvstartar sommarfirandet redan ikväll, med ostkrokar och Snapple i soffan. För nu är det semester, - jubel och klang!


Midsommar

$
0
0
Idag firar vi midsommar i glada vänners lag på Solhäll, precis som så många midsommaraftnar förr. Det är en härlig tradition, som vi ser fram emot hela våren. Vi är så glada för varje år som alla vill samlas här hos oss.


En riktigt glad midsommar önskar jag er också, kära läsare! Varm kram till er alla där ute!

Midsommardag

$
0
0
På Solhäll blev det en härlig midsommarafton med vackert väder och uteaktiviteter mest hela dagen. Tillsammans med 11 gäster (i olika storlekar) hann vi med både sillunch, badutflykt till närliggande sjö, kolatårta och kaffe, grillkväll med diverse goda tillbehör och soffmys i stugan på kvällen när det började bli lite för kallt för att vara kvar ute. Och jag plockade blommor i trädgården på morgonen och fick äntligen tillfälle att använda mitt senaste loppisfynd: En vas på fot i ljust grönt glas.


Idag är det passande midsommardagsväder. Det regnar lätt mot rutorna och fårskinnstofflorna känns inte det minsta malplacerade. Våra övernattande gäster (7 st) har vinkat hejdå och lämnat oss med en massa goda matrester och oroväckande många oöppnade chipspåsar. Det blir en härlig dag idag också!

Nyköpt eller loppat?

$
0
0
När vi var i Linköping för ett par veckor sedan kunde jag inte motstå två läckra burkar i grönmålat återvunnet glas, som stod på en REA-hylla på trevliga inredningsaffären Epok. Med 70% rabatt blev de ju nästan gratis! En plåttavla från IB Laursen slank också med av bara farten. Jag blev lite förtjust i den botaniska anknytningen.


Annars är inte så ofta jag köper nytillverkade inredningsprylar nuförtiden. För mig har det nästan blivit en sport att bara handla saker på loppis, för på något sätt är det både roligare, miljövänligare och mer ekonomiskt. Med semestern startar nu loppissäsongen på allvar. Kanske ses vi därute på idrottsplatserna och vägloppisarna i södra Sverige i sommar! Se upp för mig - jag är damen med de vassa armbågarna, hihi!

Semesterarbete

$
0
0
På Solhäll börjar vi semestern storstilat; redan på förmiddagen hade vi både trädgårdscontainer och rörfirma på plats på uppfarten. Det har varit lite strul med golvavloppen både i badrummet och i tvättstugan under helgen (vi hade duschförbud för våra övernattande gäster i lördags morse!), men det är tack och lov åtgärdat nu.


Efter dagens arbete är containern redan halvfylld med grenar och gammalt ris, som vi samlat på oss i en stor hög på baksidan av ladan. Högen ska bort helt, marken ska jämnas till och grenarna som hänger ner från träden bakom ska klippas ner, så att vi kan ställa en liten redskapsbod här så småningom. Jag vill gärna ha någonstans att ställa in min nya gröna skottkärra, och det vore skönt att kunna ha trädgårdsredskapen samlade på ett ställe nära köksträdgården, som ligger strax till höger utanför bild. I min fantasi ser jag redan en faluröd liten bod med gröna dörrar framför mig!


Än återstår det mycket jobb innan högen är borta. Vi tänkte också passa på att klippa häckarna lite grann, när containern ändå finns på plats. Som ni ser på bilden behöver kortsidan på ladan målas också. Tur att semestern fortsätter ett bra tag till!

Klippa liguster

$
0
0
Vi fortsätter att röja i trädgården, och containern på uppfarten fylls upp mer och mer. För andra dagen i rad har jag jobbat med att ta bort rishögen på baksidan och röja upp mellan ladan och köksträdgården. (Där är mycket gammalt mög som aldrig har sett dagens ljus, ska ni veta...) Maken har klippt häckar med häcksax, vilket såg betydligt roligare ut. Jag passade på att låna den och klippa ligustern ut mot gatan. Rena rama motorsågsmassakern, hehe!


Häcken är onekligen ett evighetsprojekt. Ni som har varit med på bloggen ett tag vet att vi var supersnåla när vi satte den och bara köpte s.k. käppar, så vi får väl skylla oss själva. Nu börjar det iallafall ta sig så pass att man kan börja kalla det för häck. Jag har kogödslat den tidigare i vår för att fjäska lite extra. Den är tät och fin på sina ställen...


... men fortfarande väldigt gles här och där, och framförallt väldigt ojämn. Fast med tanke på hur mycket den har växt bara under maj-juni, så tror jag nog att den kommer växa till sig ännu mer under sommaren. Grannens häck på andra sidan gatan är planterad betydligt senare, men är redan tät och fin. Vi får njuta av den så länge!


För andra eftermiddagen i rad har det börjat regna under sen eftermiddag. Rätt bra tajming, för nu kan man pausa i arbetet för idag och sitta på glasverandan och läsa sommardeckare. Imorgon röjer vi vidare, men sen är nog containern fullare än full. 

Ett helt nytt hörn

$
0
0
Prognosen lovade regn idag, men det hade nog inte vädergudarna koll på, för det har minsann varit uppehåll och riktigt fint hela dagen. Vårt röja-i-trädgården-projekt är inne på sin tredje dag, och i hörnan bakom ladan börjar man kunna se att det faktiskt har hänt något. När vi började i måndags var här fullt med ris och grenar och träden hängde långt ner i backen. 


När vi tog kväll igår var rishögen äntligen helt borta, och jag hade så smått börjat gräva bort kirskål och annat ogräs som dolde sig under riset. Flera av de allra lägsta trädgrenarna på lönnen och kastanjen har klippts bort för att få in mer ljus.


Efter dagens arbete ser hela hörnan annorlunda ut. Ogräset är borta och en enorm mängd gamla löv och småkvistar likaså. Det har blivit åtskilliga rundor till containern med skottkärran, kan jag lova!


Det blev minsann en luftig sluttning! Snart har vi ett par kvadratmeter tomt till som vi kan göra något kul med. Det är fortfarande en del arbete kvar med att gräva om jordhögen och flytta en del av jordmassan bakåt, men det får bli morgondagens projekt. Det vore ju för tråkigt om man blev sysslolös på semestern, hehe!

Hagelskur och vattenkannelycka

$
0
0
Vi hann klippa ytterligare några häckar i en timme under förmiddagen, men sedan svartnade himlen och det började mullra betänkligt i bakgrunden. Inom loppet av några minuter piskade det ner iskulor över oss och det var bara att ta betäckning inomhus. Jag hann rädda två pelargonkrukor på vägen, men hur det ser ut i trädgården i övrigt törs jag inte tänka på...


Istället får jag glädjas åt min nya fina vattenkanna, som maken kom hem med igår efter ett ärende till Lund. Den hade stått i skyltfönstret på Lilla Fiskaregatans trädgårdsbutik och fullkomligt ropat att den ville åka med hem till Fröken Grön. Alldeles, alldeles bedårande fin!


Nu sitter jag här och undrar om det blir något mer trädgårdsarbete idag, men väderprognosen ser mörk ut. Jag får väl ge mig i kast med sommardeckare nummer två istället. Ingen dum sysselsättning det heller, och min kropp blir nog bara glad om den får vila lite idag. Och så kan man ju dricka kaffe!


Det tar sig!

$
0
0
Rabatterna runt snäckdammen och den gröna bänken börjar verkligen ta sig och bli så där frodigt sammanväxta som jag hoppades på när jag påbörjade allt för två år sedan. (Läs mer om det HÄR!) Päronträdets grenar hänger över rabatten och skuggar så där lite lagom, och den gigantiska gamla buxbomen bildar en tjock grön vägg i bakgrunden.


Jag har främst valt växter med fint bladverk i den här rabatten, som alunrot, funkia och ormbunkar av olika slag. Älskar hur de olika nyanserna av grönt liksom flätar ihop sig och bildar en helhet, och hur de mörkt röda inslagen anknyter till rostornet i bakgrunden. Ibland liksom bara blir det snyggt, utan att man egentligen har tänkt så mycket! 


Här finns även en del blommande inslag, som olika rosa nävor, vit salvia och vinröd stjärnflocka. Senare i sommar blommar även astilben i mörkt rött och vitt. Irisarna är redan överblommade, men de vassliknande bladen ger lite höjd och passar in bra i anslutning till dammen. I bakgrunden skymtar snöbollsbusken, som jag har klippt ner rejält i vår. Den är minsann redan på gång med nya skott!


På varsin sida om den lilla stengången växer två ligusterbuskar, som jag ska försöka klippa hårt och hålla klotformade. (Än så länge är de dock inte speciellt stora.) Mot spaljén till vänster kommer snart klematis Summer Snow att ta över, och bakom bänken klättrar murgröna. Paradisbusken till vänster om bänken klippte jag ner brutalt förra året, men den har hämtat sig fint och blir nu tät och frodig. Allra längst till vänster i bild hänger det in grenar från en muterad gammal forsythia, som står på tur att klippas ner nästa år.


Till höger om den lilla gången tronar pappas fina rostorn med rosen Schneewaltzer. Jag älskar hur det faluröda bryter av så totalt mot det i övrigt så gröna! Den färgen återkommer på flera ställen i trädgården, som på vår gamla lada i bakgrunden och på pallkragarna i köksträdgården. Ni lägger väl också speciellt märke till hur fint rosens bladverk koordinerar sig med det övriga färgschemat, hihi! Ännu en sådan där oplanerad lyckträff.


På toppen av rostornet har jag satt en zinkprydnad inhandlad för många år sedan på fina butiken Fröjd i Osby. Den passar riktigt bra som toppsmycke och klarar väder och vind bra.


Om ni kikar bakom dammen på den näst sista bilden, så ser ni på den blommande kirskålen att det finns gott om arbete att fortsätta med innan hela den här kanten mellan gräsmatta och moras är riktigt klar. Här jobbar vi enligt devisen att gräva ut några nya kvadratmeter trädgård om året. Den som spar hon har, för det vore ju snopet om projekten helt plötsligt tog slut!

Gå i lera och sörja

$
0
0
Lördagsförmiddagen har vi ägnat att åt att gå i lera och sörja. Tillfället för spektaklet var en loppis på idrottsplatsen i Viby utanför Kristianstad. Man kan lugnt säga att sen senaste veckans myckna regnande har satt sina spår... 


Jag spenderade 20 kronor på en grillad med bröd, men annars gjorde jag inga fynd. Maken däremot kom hem med en portabel elorgel från 1968. Bevare mig väl... Men om jag lär mig spela på den där cittran han släpade hem efter förra loppisen, så kan vi ju alltid starta ett band! Vad tror ni om Zolhällz?

Tomrum

$
0
0
På onsdag är det planerat att vi ska få vår nya grind. Smeden var här i fredags och plockade ner den gamla grinden för att återanvända öppningsanordningen och sätta på den nytillverkade grinden. Nu har vi ett märkligt tomrum i staketet, och när maken kom gåendes från affären tidigare idag så konstaterade han att det faktiskt var första gången han gick genom grindhålet på alla de år vi har bott på Solhäll. Den gamla grinden har nämligen varit så sönderrostad att den inte har gått att öppna. 


Tomrum blev det också nere i köksträdgården idag, då vi tillsammans med grannarna på baksidan enades om att klippa ner hasselhäcken en rejäl bit. Det behövdes verkligen, för häcken började så smått bli för gles nertill och toppskotten hade vuxit sig väldigt långa och gängliga. Det blev onekligen ljusare i den här delen av trädgården, men jag får dock erkänna att jag tycker lite av det magiska går förlorat när allt är alldeles nyklippt och prydligt. Hassel har ju dock en förmåga att växa i rekordfart, så det buskar nog till sig och blir lummigt snart igen.


Som ni ser på bilden ovan är det fortfarande ganska tomt i köksträdgården överhuvudtaget. Luktärtorna i tunnan tittar knappt över kanten än, och sockerärtorna längs spaljén planterades lite för sent i år. Men får vi bara lite sol efter allt detta regnande, så ska det nog sätta fart.

Något som däremot inte är tomt är containern på uppfarten, som efter en hel veckas rensande och röjande nu är proppfull med trädgårdsavfall. Man kan nästan tro att halva vår trädgård ligger där! Imorgon är det dags för hämtning. Sen får vi nog också hämta oss i några dagar!

Japansk blodlönn

$
0
0
Som belöning efter förra veckans trädgårdsslit unnade vi oss (mig) idag en tur till Växtmästaren i Osby för lite shopping. Dels hade vi ett presentkort på en ganska stor summa att spendera där, dels hade de tag-3-betala-för-två på alla perenner. Vi kom hem med bilen full av diverse smått och gott, bland annat en japansk blodlönn 'Atropurpureum', som nu är planterad i kantrabatten mot grannen i söder. 


Jag blir mer och mer förtjust i växter och buskar med mörkrött bladverk. Som bakgrund längs just den här kanten har vi en hög blandhäck (syrén, schersmin och diverse annat), så det vinröda gör sig extremt bra som kontrast mot den i övrigt så gröna bakgrunden. 


Funkia, ormbunkar, daggkåpa, skuggröna, natursten och en stor mossig gren från päronträdet skapar nästan lite John Bauer-stämning. Badkrukan Siv får naturligtvis också vara med på ett hörn! 


I kvällssol ser blodlönnen nästan brinnande ut!


Vad mer vi fick med oss hem får jag bjuda på en annan dag. Nu är det dags att tvätta lortiga fötter!

Ful kluns och skira perenner

$
0
0
En luftvärmepump gör onekligen livet lite lättare om vintern, men snygg är den baske mig inte. Vi har en stor ful kluns på kortsidan i söder, som man liksom inte kan tänka bort, hur gärna man än vill. En av alla planer som inte tycks bli av är att fixa något snirkligt ramverk att sätta runt otyget, men fyra år senare har vi fortfarande inte kommit till skott med det. 

En annan av mina planer var att "dränka" sidorabatterna i rosor, för att avleda uppmärksamheten lite grann, men det går trögt. Penny Lane klättrar så smått på husväggen till vänster, och i rabatten till höger stod tidigare Louise Odier, men i år gick svartfläckssjukan åt henne hårdare än någonsin, så jag tröttnade och grävde upp henne häromdagen. (Synd, för hon var himla fin de korta perioder hon höll sig frisk. Nu får hon stå på ett annat ställe, så får vi se vad som händer.) Efter gårdagens plantskolebesök har jag ersatt henne med lite annat smått och gott.


Mot väggen växer redan ett litet persikoträd, som nu är inne på sin tredje sommar. Det är inte så högt än, men man ser på stammen att den har rotat sig ordentligt, och i år ser vi ut att få massor med små persikor på det! Drömmen är att det ska växa upp mot väggen och bli riktigt stort och fint, precis som på det där huset nere i byn jag har berättat om i ett tidigare inlägg. Om en sisådär 25 år kanske...


I framkant har jag en liten lavendelhäck sedan tidigare. Den börjar bli tät och fin, och den doftar alldeles ljuvligt när man går förbi med gräsklipparen! Den får naturligtvis stå kvar.


Mellan lavendeln och persikoträdet hamnade lite nya perenner. Det blev vit skogsaster, rosenflockel och mörkröd stjärnflocka 'Abbey Road'. (På bilden i sällskap med en vitpytta, som sedermera hamnade i en helt annan rabatt.)


I mitt rödbladiga känslorus på plantskolan (se gårdagens inlägg) kunde jag inte motstå ett exemplar av kärleksörten 'Purple Emperor', som är så vansinnigt läcker! Den hamnade som "piece de la resistance" längst fram i mitten, alldeles innanför lavendelkanten.


Längst bak mot väggen slingrade sig en gammal rosenvial, som jag verkligen inte hade hjärta att dra upp. Jag har försökt flytta den flera somrar, men den kommer alltid upp på exakt samma ställe. Den minner om svunna trädgårdstider på Solhäll, vilket jag tycker är lite fint!


Jag knöt upp den långa rankan på en gammal hässjestör, som jag stack ner lite grann i jorden och lutade direkt mot väggen. Kanske inte den snyggaste lösningen man har sett, men nu får de söta blommorna visa upp sig ordentligt i sommar, istället för att ligga och gömma sig bakom värmepumpen.


Nu ser allt så där nyplanterat och fjuttigt ut, men det kan nog bli en fin liten rabatt här, bara det får växa till sig och tätna lite. 


Gömma pumpen kommer ju de här små växterna definitivt inte klara av att göra, så planen att bygga en skärm av något slag lever vidare. Kanske hittar vi på något redan i sommar!

Viewing all 4369 articles
Browse latest View live