Quantcast
Channel: Fröken Gröns Blogg
Viewing all 4421 articles
Browse latest View live

Årets sista dahliabukett

$
0
0

I fredags plockade jag det som definitivt blev säsongens allra sista dahliabukett. Idag har jag nämligen grävt upp alla knölar och lagt ner dem i papperskassar för vinterförvaring i källaren. Varje höst tänker jag att att det får vara sista året jag håller på med det där joxandet, för det är ju en så himla tråkig syssla. Inte är det speciellt kul till våren heller, när man ska väcka alla knölar till till liv och har trista krukor överallt. 


Men så på sensommaren, när det blommar så att man fullständigt tappar andan, så är allt gnäll helt bortglömt. Jag vill verkligen aldrig vara utan dahlior!


Badrumsnörderi

$
0
0

Hur många gånger har jag inte himlat med ögonen åt alla inredningsnördar som färgkodar böckerna i sina bokhyllor. För att inte tala om de gånger jag fnyst över trenden som går ut på att vända bokryggarna inåt. "Så himla tramsigt, alltså", har jag suttit där och sagt. Därför känns det lite genant att erkänna mitt eget senaste nörderi: Jag pillar bort etiketterna på alla schampoflaskor och inpackningsburkar, som annars är alldeles för grälla och fula för att stå framme i den fina lilla fönsternischen inne i duschen. 


Vem bryr sig om att man inte kan se vad det är i flaskorna? Jag vet ju vilka som är mina, och nog tror jag att maken känner igen formen på sin, även utan etikett. Hur var nu det där med att aldrig kasta sten i glashus? Eller bläck på tvättat folk? Hmmm... 

Moraset fas 3

$
0
0

Så här i väntan på vintertid är det kul att kunna summera vad man faktiskt har åstadkommit på en trädgårdssäsong. Då är det tur att man bloggar, så att man backa tillbaka och titta efter. Sommaren 2020 gick "Projekt moraset" in i fas 3. (Fas 1 var ju när vi byggde bastustugan sommaren 2018, och fas 2 när vi byggde plank och utespa förra sommaren.) Startskottet gick under Kristi himmelsfärdshelgen, då vi körde med röjsåg och klippte ner hela "vildmarken" nere i moraset. Ser ni att vi sprayade ut konturerna av en tänkt stig? Sen blev det ju nästan precis så.  


Vi började med att lägga grus på kortsidan av stugan, och sedan jobbade vi oss vidare ifrån det. Grusläggningen fortsatte på baksidan av stugan och senare gjorde vi en gång ner till baksidan av växthuset. Sen ägnade jag hela semestern åt att gräva och gräva och gräva. Målsättningen var att kunna plantera nytt längs hela högerkanten, och jag planerade och planterade vartefter jag grävde, vilket alltid funkar bäst för mig. Det blev i första hand prydnadsbuskar av olika slag, men också en japansk pil 'Hakuro-Nishiki'(eukalyptusvide) och flytt av en japansk rönn 'Noriko'som redan fanns i köksträdgården. Stenbumlingarna grävdes upp på plats och lyftes ur sina gropar och flyttades runt med hävstång av maken. Nu får de ligga där de ligger (säger maken).


Några hortensior längs den bortre vänsterkanten blev en sensommarbonus, men i övrigt är den vänstra sidan av moraset kvar. Och som ni ser har gräs och gullris växt upp och bildat en ny "vildmark". Till våren 2021 får vi ta fram röjsågen och rensa upp igen. Då går "Projekt moraset" in i fas 4, som förhoppningsvis blir den sista. Fast klar blir man ju aldrig riktigt. Att ha trädgård är ett livsprojekt. 


Nu när hösten tar över, så älskar jag att sitta på den där flagnande bänken (som inte blev målad i år heller) och bara titta på allt. Kanske har corona haft ett finger med i spelet, men den här sommaren har det verkligen skett förändringar. Vi har verkligen fått en helt ny trädgård efter arbetet här nere. Tänk att det tog 12 år att komma så här långt. Men så måste det få bli ibland. Allting har sin tid. Känner jag mig själv rätt, så kommer det säkert fler före- och efterbilder härifrån en annan dag. 

Kurandes i min säng

$
0
0

Så infinner sig den där perioden på året, då jag är både kvällstrött och morgontrött och helst av allt tillbringar min lediga tid kurandes i min säng. Helst av allt hade jag velat gå i ide helt och inte komma fram förrän framåt april. Nu lägger jag mig iallafall så tidigt som möjligt om vardagskvällarna, för att hinna ligga och läsa ett tag och bara varva ner efter en intensiv jobbdag. 


Och hur fantastiska är inte de där första sekunderna, när man har släckt lampan och krupit ner under täcket och drabbas av insikten att man ska få ligga kvar där i åtta timmar till. Det är baske mig den bästa stunden på hela dagen. Ja, jag längtar redan dit, så nu ska jag skynda på alla kvällsbestyr.

Andra hållet med

$
0
0

Häromdagen gjorde jag en liten tillbakablick över sommarens och höstens arbete nere i moraset och visade före- och efterbilder på vyn från baksidan av växthuset och ner mot bastustugan. Idag passar jag på att vända blicken åt andra hållet, där man står med ryggen mot stugan och blickar ner mot växthuset. Innan stugan var byggd brukade jag klippa gångar i det höga gräset här nere. Tidigt på säsongen såg det alltid väldigt nerklippt och prydligt ut, men det brukade bara hålla sig fint i ett par veckor innan allt förvandlades till vildmark deluxe. Charmigt på sitt sätt, men mycket tomt som var helt oanvändbar. 


När vi hade grävskopa här inför stugbygget, så schaktades det bort en massa jord, som lades upp mot kanten till vänster i bild. Det gjorde att vi plötsligt hade en brantare slänt där än vad vi hade tidigare, och det är just den där slänten jag har ägnat sommaren åt att gräva upp, rensa och fixa till. Vips, så har vi plötsligt en helt ny trädgård att njuta av. 


Bakom växthuset låg det redan grus, för där gjorde jag iordning redan för ett par år sedan. Tanken var redan då att binda ihop de olika ändarna av moraset med en grusgång, och när bastustugan stod klar blev den tanken ännu mer logisk. Eftersom vänsterkanten var så brant behövde vi något som håller upp jorden. Vi behövde också något som markerade gränsen mot vildmarken som är kvar på högersidan. Maken kom på den smidiga lösningen att slå ner trärabattkant på rulle, och det blev faktiskt jättebra. 


Japanska rönnen 'Noriko'kom betydligt mer till sin rätt här, än från sitt undanskymda ställe i en gammal tvättunna i köksträdgården. Vilken njutning det har varit att sitta på bänken på stugans kortsida och beskåda lövverkets färgskiftning under hösten. Från ljusgrönt till gulgrönt...


... till brinnande brandgult. Fast nu är det slut på fyrverkeriet, för efter den senaste veckas blåst har alla löv trillat av. Hoppas mitt lilla träd har hunnit rota sig ordentligt efter flytten, så att det klarar vintern. Fast har det klarat av att stå i en tvättunna i flera år, så mår det nog bra mycket bättre där det står nu. 


Jag har fortfarande några tulpanlökar och några murgröneplantor som ska ner i jorden, men den får trädgårdssäsongen 2020 förklaras avslutad. Nu går trädgårdsmästaren i ide för i år.

En riktigt härlig höstkompott

$
0
0

Idag har jag jobbat hemifrån, och när jag var klar vid halv tvåtiden stämplade jag ut och tog helg. Jag slog på stort och unnade mig en utflykt till soptippen med vår gamla matta och lite annat skräp. På vägen hem körde bilen på autopilot direkt till byns finaste lilla blomsteraffär, där jag pekade ut både det ena och det andra i snittblomsdisken, som ett barn i en godisaffär. Det blev en riktigt härlig höstkompott.


Primadonnorna i buketten är två jättestora krysantemum, som är melerade i mörkt smutsrosa med stänk av limegrönt. De ser nästan ut som hortensior, och om jag förstod floristfröken F rätt kallas sorten också just så. 


En kvist med limegröna julrosor, några små nypon och höstlöv i mörkrött är andra inslag i buketten. När jag kom hem knipsade jag även av några kvistar från paradisbusken som växer på baksidan, för att ha som utfyllnad i den stora grönglacerade krukan. 


Jag tröttnar aldrig på eukalyptus, och till den här buketten blev det verkligen fint med den sorten som drar åt vinrött. Och titta så fint det gamla klappträ't från 1842 matchar buketten i färg där i bakgrunden. (Som om det vore en slump att det står där, hihi!)


Vackra blommor är alltid en ultimat start på helgen. Happy Friday, allihopa everybody!

Lördagsläsning och loppisljusstakar

$
0
0

Jag har en ny lördagsrutin. Jag går till biblioteket (som ligger typ 300 meter hemifrån) och lånar en trave inredningstidningar. Sen ligger jag i soffan och bläddrar i en tidning då och då under hela helgen. Förra veckan blev det Hus & Hem och idag blev det Lantliv. Så fiffigt! Att jag inte har kommit på det tidigare. Ett smart sätt att få frossa i tidningar, men slippa samla dem på hög här hemma sen. 


Jag fick lite loppisabstinens och besökte två av våra lokala ställen. På det första var det mest våra egna saker från vindsstädningen som var till salu, och jag kände mig ju inte direkt sugen på att köpa tillbaka något. På det andra stället spontanköpte jag två ljusstakar i okänd metall.


Jag köpte dem mest för den fina blomformen runt själva ljushållaren. 


Rätt fint ändå med smaragdgröna ljus, fast ljusstakarna är kanske lite i klumpigaste laget. Jag behåller dem över jul, så hamnar de kanske på den där första loppisbutiken, om någon annan vill köpa dem sen, hehe!


Nu blir det eftermiddagsbastu. Det är alltid extra mysigt när det är lite smågrått och höstruggigt ute. Kanske ljusstakarna får hänga med ner till bastustugan. 
 

Vintertid

$
0
0

Söndagen efter omställningen till vintertid brukar alltid kännas extra lång, eftersom man får en timme till godo. Själv sov jag mer eller mindre bort den här extra timmen och vaknade mycket senare än vad jag vanligtvis gör, till och med senare än vanligt även om det fortfarande hade varit sommartid, haha! Jag får skylla på den inneboende björnen i mig, som mest av allt bara vill gå i ide så här års. 


Den korta tid som var kvar av förmiddagen ägnade jag mig åt inomhuspyssel, men efter lunch hoppade jag i trädgårdskläderna och tillbringade en god stund ute i trädgården. Mina 'Apricot Beauty'-tulpanlökar har legat ute i smatten i farmors gamla grötskål ganska länge och bara väntat på att få komma ner i jorden, så det fick de äntligen göra nu. För en gångs skull fjäskade jag lite extra och myllade ner benmjöl i jorden tillsammans med lökarna. Hoppas de belönar mig med extra riklig blomning till våren. 


Jag satte alla lökar i en ganska tät grupp precis vid stenarna bakom rönnen, som blir framför rönnen när man kommer gåendes på gruset nere vid stugan. Jag tänkte att det kunde vara trevligt med lite tulpanfägring där på försommaren, medan man sätter sig där på bänken och dricker kaffe och väntar på att allt annat ska komma igång. 


Precis som jag plockar ut saker undan för undan på våren, plockar jag in saker undan för undan på hösten. Mitt vackra gamla zinkbadkar står ute och väntar på sin tur. Det gör sig fint bland höstlöven, så det får nog stå ute ett tag till.  Jag ska ändå ställa in det i ladan så att inte den vackra målningen vittrar bort av väder och vind. Här i Skåne brukar det ju knappt bli riktig vinter, men alla som har tillbringat vintermånaderna i Skåne någon gång vet ju att det kan vara överjävligt på alla sätt och vis ändå.


Ikväll får man ju gå och lägga sig en hel timme senare. Fast jag lägger mig nog vid 21, så blir det som vanligt. Jag är ju allmänt kvällstrött ändå så här års. Nu ska jag bädda rent i sängen, så att det blir extra gott att krypa till kojs. 


Vintertidstecken

$
0
0

Ja, att reda ut det där med hur vintertid och sommartid fungerar i förhållande till varann var ju inte precis min starka sida. Efter påpekande redigerade jag lite i gårdagens bloggtext, men jag tror inte att det blev helt rätt ändå. Strunt samma. Imorse när vi vaknade innan väckarklockan ringde, enades vi iallafall om att vintertid måste vara den enda rätta tiden. Eller vad säger ni? 

Ett annat säkert tecken på att det är vintertid är att det börjar bli dags för däckbyte. Idag lämnade jag in skåpbilen, och det är så smidigt ordnat att bilfirman ligger på andra sidan gatan från mitt jobb. Jag bara parkerar den där på morgonen och hämtar den sedan på samma ställe på eftermiddagen. Kanske hade jag  ändå en liten baktanke med att köpa bil just där.


Ett tredje säkert vintertidstecken är att jag brukar klippa av mig håret i en mer praktisk mössfrisyr, vilket jag gjorde direkt efter jobbet idag. Det var extra välbehövligt den här gången, för jag har gått runt med Corona-frisyr (= slarvig tofs i gummisnodd) sedan vårvintern. Resultatet får ni dock inte se på bild, men ni som levde på 70-talet kan tänka er att jag ser ut ungefär som Birgitta Anderssons karaktär Hedvig i den klassiska TV-serien "Från A till Ö". Fast hellre det än att se ut som ugglan Helge, haha!


Ett fjärde säkert vintertidstecken är att det är becksvart ute redan när man kör hem från jobbet. Och helt plötsligt undrar jag om det där med vintertid är så himla bra egentligen...

Annus horribilis

$
0
0

Fy bubblan vad dystert med det försämrade coronaläget här nere i Skåne. Fast föga förvånande. Vi har gått och väntat på att vågen ska komma hit ända sedan i mars, men uppenbarligen har folk tröttnat på det och istället börjat slappna av och ta onödiga risker. Fy bubblan, säger jag igen. 


När ska detta elände ta slut? Jag kan bara citera drottning Elizabeth II från 1992 och utnämna 2020 till ett annus horribilis. Jag tycker vi snabbspolar fram till 2021 och hoppas på bättre tider då. 

Hemklickat

$
0
0

Löning och corona är ju inte speciellt kompatibla. Vad göra? Tur man har Internet! Jag kastade mig raskt in på H&M Home, drabbades av akut habegär och klickade som en galning på både det ena och det andra. När jag kom till kassan hade jag dock hunnit sansa mig och tog bort det mesta. Några saker fick iallafall vara kvar, till exempel de här fina salt- och pepparströarna, som kommer sitta som en smäck på julbordet. Om vi så ska fira jul ensamma i år, så ska vi iallafall ha schysst dukning, haha!


Ett rödrandigt kuddfodral att dra på någon av kuddarna i soffan till jul, kändes också som en absolut nödvändighet. Hoppas det är lika gammaldags rött/benvitt som på bilderna. 



Paketetiketter kan alltid vara bra att ha. Är de bara tillräckligt enkla, så kan man dessutom använda dem även andra tider än till jul. Jag tror baske mig att jag bara ska köpa julklappar till mig själv i år. Göra mängder av små fina paket med mitt namn på att lägga under granen. Hmmm, jag undrar vad jag ska få?

Nu kan jag se fram emot att det ska komma ett paket på posten, om så bara med några små struntsaker. Men jag fick ju iallafall shoppa lite för min löning, hihi!

Planer på köksrenovering

$
0
0

Idag och imorgon unnar jag mig lite höstlov. Maken är också ledig, så idag passade vi på att boka in oss på ett förmiddagsbesök på Åraslöv Snickeri, som inte ligger alls långt härifrån. De bygger nämligen de mest fantastiska skräddarsydda kök man kan tänka sig, och efter jul är det dags för oss att äntligen dra igång "Projekt Kök". Vi besökte snickeriets fina showroom, där det verkligen fanns inspiration i mängd. 

De har flera olika grundserier i lite olika stilar, men snickeriet bygger det man vill ha, så man kan önska och blanda lite som man vill. Vi är lite sugna på att hålla den stil som vårt gamla kök har, och tyckte därför mycket om Ängadal-serien, som är lite funkisinspirerad. Helst av allt skulle jag kanske ändå vilja rädda vårt befintliga snedskåp, men det är rätt skraltigt, så det funkar nog inte. Snickeriet kanske skulle kunna bygga ett liknande.


Så fint med innanförliggande luckor och lådfronter, och så otroligt gediget med riktig träinredning i skåpen. Vi blev lite inspirerade att ha en sådan här "köpmandisk" med djupa lådor för förvaring och en rejäl arbetsbänk ovanpå. Det skulle vi kunna få in (utan överskåp), om vi tar bort vårt nuvarande skafferi och svänger köksinredningen i vinkel mot dörren ut till hallen. Vi skulle vinna mycket förvaringsutrymme på det. 


Istället för att göra ett golvskafferi skulle man i så fall kunna göra ett hörnskafferi, som "står" direkt på arbetsbänken och går ända upp i tak. Fast så högt i tak som på bilden har vi ju inte. Gröna luckor kommer jag nog ändå att vilja ha på det nya köket också. Men frågan är om man ska måla skåpsstommarna i samma färg eller om man ska göra dem vita, som på bilden med det funkisinspirerade köket. Och ska man ha golvsockel eller inte? Jag känner att vi nog kommer att blanda stilar lite grann. 


Ja, jisses så mycket fint, och jisses så många val som måste göras innan allt är klart. För att inte tala om vitvaror, beslag, arbetsbelysning och alla andra detaljer. Vi har iallafall skickat ett SMS till vår ständigt anlitade hantverksfirma (som verkligen har gjort ALLT här hemma) och förvarnat dem om att de får komma hit och fixa till väggar, golv och tak efter jul. Vi måste nämligen börja i den änden. Och då blir det ännu fler val som ska göras...

Fotnot: Dagens bilder är lånade från Åraslövs Instagramsida och hemsida

Alla helgons afton

$
0
0

Vi körde över smålandsgränsen på förmiddagen för att lägga en höstkrans och tända ett ljus på makens familjegrav i Ryd. Stämningen där var magisk redan i dagsljus, med de sprakande höstfärgerna och de högresta hundraåriga träden. Jag önskade att jag hade haft min riktiga kamera med mig. 


Sedan körde vi bort till Köplundens antik och loppis, som alltid har så himla mycket fint att titta på. Några fasta öppettider finns det inte nu under coronapandemin, men ringer man numret som står på fönstret så kommer ägaren nästan alltid och öppnar. Jag köpte en gråmålad allmogestol med en underbart sliten träpatina på sitsen och en sådan där träklubba som möbelsnickare hade förr (har fortfarande?). Stolen måste rengöras lite grann med linoljesåpa först, men sen ska jag nog ha den vid det lila skrivbordet på glasverandan. (Den gröna pinnstolen har redan åkt upp på vinden, hehe!)


På vägen hem svängde vi inom biblioteket här hemma i byn, för att plocka ner en utställning om gamla rollspel, som maken har haft där under lovveckan. Jag passade på att byta till en ny bunt Lantliv-tidningar, och jag lånade också boken "Klubben" av Matilda Voss Gustavsson, som förresten var på bibblan och föreläste i måndags. Mycket intressant, fast jag följde med via live-sändning från soffan hemma. 

Sen köpte vi surdegsbröd på byns fantastiska lilla surdegsbageri och körde hem och hoppade i mysbrallorna. Så himla skönt att det bara är fredag idag. Helgen har ju inte ens börjat. Nu ska jag lägga mig och läsa resten av eftermiddagen.

Alla helgons dag

$
0
0

Alla helgons dag firas alltid lördagen mellan 31 oktober och 6 november. Halloween firas alltid den 31 oktober. I år sammanfaller högtiderna sålunda, vilket kanske leder till diskussioner hos en del. Jag tycker att vi kan enas om att man får tycka och tänka och fira precis som man vill. Själv njuter jag av en stillsam helg med tända ljus, men tycker samtidigt det är fint med pumpor på trappen och lite roligt med en spindel i håret. 


På eftermiddagen var vi ute i duggregnet i ett par timmar. Jag krattade upp blöta löv från gruset runt bastustugan och maken skurade kallbadtunnan och fyllde på nytt vatten. Förra året var det mildväder nästan hela tiden, så då fortsatte vi bada hela vintern. Vi får väl se hur det blir i år. 


När vi var klara drog vi igång bastun, där vi sedan satt länge och bara gottade oss i värmen. Två dopp var i tunnan blev det också. Kontrasten mellan varmt och kallt skapar verkligen en känsla som är helt sensationell. Det är snudd på religiöst, faktiskt. 


Jag har gått och tänkt att det är söndag hela dagen, så det känns onekligen som en bonus att vi har en hel ledig dag till att se fram emot imorgon. Gott gottigottgott!

Inställd på stugsittarväder

$
0
0
Vår egen lilla Halloween-demon Hilda sitter kvar på sin sten och kurar. Som av en märklig slump har en kvist från 'Diabolo'-spireans mörkt vinfärgade grenar börjat slingra sig runt henne. Lite trolskt, ändå. Undrar vad hon sitter där och funderar på? Jag är så kär i henne. 


Fram till nu har det varit riktigt stugsittarväder i "Glesbygd", men nu börjar man kunna skönja blåa stråk mellan de grå molnen. Fint väder ingår inte alls i min plan, för jag är helt inställd på lite stillsamt innepyssel. Fast det kan man ju ha ändå.  


Visset i växthuset

$
0
0

Mitt lilla växthus har fått ett gult tak av vissna hassel- och mirabellöv. De blåser förmodligen ner snart, men jag tycker faktiskt att det ser lite småmysigt ut. Där inne är det fortfarande helt ostädat med vissna tomatplantor och tomma odiskade blomkrukor som är inslängda huller om buller. När det var dags att dra igång trädgårdssäsongen i våras var jag dock så himla glad att jag faktiskt hade städat ur allt gammalt visset mög i växthuset hösten innan, så det ska jag nog ändå göra i år också. 


Av ren lathet brukar jag trycka in en massa grejer i växthuset för vinterförvaring, men i år är jag lite sugen på att faktiskt vinterpynta här inne med ljusslingor, granris och kanske till och med ett par halmbalar. Inte för att vi kommer att sitta här inne och frysa i vinter, utan mer för att det är så himla kul att pynta, hihi! Och så är det ju trevligt med ett "tittskåp" som man kan stå utanför och titta in i. Vi får väl se hur det blir. Känner jag mig själv rätt, så blir det säkert ännu fler tomma blomkrukor istället.


Vintern känns dock långt borta. Idag har vi haft rena rama sommartemperaturerna i Skåne, med närmare 18 grader uppmätta bara ett par mil härifrån. Att det faktiskt är första advent om mindre än fyra veckor känns verkligen helt galet. Men det är ju tvära kast med klimatet nuförtiden, så snart går vi nog och fryser igen. Och då vore det ju kanske trevligt att sitta inne i ett upplyst städat växthus och kura. Hmmm...

Höstaster

$
0
0

Större delen av säsongen får man nog ändå säga att höstastern är en rätt trist perenn. Den står mest och är grön hela sommaren och gör inte mycket väsen av sig alls. Men sent i september, när den äntligen börjar blomma, då förlåter man allt och tänker att det ju är en evinnerlig tur att man har just höstaster i sin rabatt. 


Så här i november börjar stjälkarna dock bli bruna och tråkiga nertill, och det finns ju inte mycket annan grönska runtomkring som döljer det. Jag ska nog ta med mig sekatören ut imorgon och klippa mig en sista stor bukett att sätta in på köksbordet. Höstastern fungerar ju faktiskt fint som snittblomma. Vad just den här sorten heter, kommer jag inte ihåg.


Ordet 'aster'kommer av det grekiska ordet för stjärna. Namnet syftar ju egentligen på blommornas form, men nog kan man tycka att höstastern faktiskt är en riktig stjärna i höstrabatten. Det tar som sagt bara lite tid att inse det. 

Blåbärstomtar och ny lockdown

$
0
0

Jag tänkte att jag skulle göra mänskligheten en tjänst och provsmaka årets variant av de klassiska skumtomtarna. Jag menar, det kan ju vara bra för er att veta om det ens är lönt att köpa hem dem. Svaret är: Tja... De vanliga är nog godare ändå. Så nu vet ni det. 


Kanske var det där en efterrekonstruktion. Kanske var det istället så att jag kände mig nödgad att tröstäta lite grann efter beskedet på jobbet idag att vi går in i en ny lockdown nästa vecka. Med start på måndag är det bara distansundervisning som gäller igen. Så makalöst tråkigt, om än nödvändigt i det rådande läget i Skåne. Måtte det bli kortvarigt den här gången. Annars kanske jag äter ihjäl mig på skumtomtar...

5 november i retrospektiv

$
0
0

Idag blir det ett i-brist-på-annat-inlägg. Alltså ett sådant där inlägg där jag tittar bakåt i bloggen och reminiserar (på hederlig svengelska) över den tid som flytt. Vad gjorde jag den 5 november förra året? Och året före det? Vi tar väl en titt på det senaste decenniet.

Den 5 november 2020 visade jag våra nya marschallhållare, som vi just hade skruvat upp på planket. Mysfaktorn är verkligen total när man bastar och tänder upp på hela innergården. Vill man maxa det ännu mer, så tänder man en brasa i eldkorgen också.  


Den 5 november 2018 var vi nyss hemkomna från Madrid och jag insåg att jag hade tappat bort det nästan enda jag hade shoppat: En liten vit kon (en upp-och-nervänd strut alltså) i porslin från Muji, som jag hade tänkt förvara ringar på. Den dök aldrig upp igen, så jag gissar att den hamnade i soporna redan på hotellrummet. Så kan det gå. 


Den 5 november 2017 satte vi upp en gammal kökshylla i källaren. Hyllan hade jag hittat på loppis dagen innan, och vips så hade jag ställt iordning en liten "serveringshörna" i den lilla genomgångshallen utanför tvättstugan. Det blåa bordet fanns i huset när vi flyttade in, och trätråget köpte jag på en antikaffär i Tranås på en jobbresa. Så sent som igår tänkte jag att jag borde städa upp här, för fullt så här prydligt ser det tyvärr inte ut i nuläget.


Den 5 november 2016 fick jag ett mail som berättade att jag var nominerad i Trendrums tävling "Sveriges bästa inredningsbloggare". Den fina nomineringstexten löd så här: 

"Fröken Gröns Blogg - Sommarhuset i nordöstra Skåne förblev inte sommarhus i mer än 2 år. Det som Anna-Karin själv beskriver som 76 skeva kvadratmeter blev permanentbostad när hon och maken inte ville åka tillbaka till lägenheten i storstaden efter sina vistelser i huset. Lägenheten såldes liksom det mesta av bohaget, så det blev inte mycket till flyttlass; det blev istället en omstart som gjorde att de inte behöver arbeta heltid på sina lärartjänster. Nu finns det tid till både gamla och nya hobbies och ett efterlängtat lugn lagom långt bort från stadsstressen. I den gamla smedsbostaden blir böcker lästa, det renoveras och pysslas. Trädgården har gett upphov till ett nyvaknat intresse och eftersom Anna-Karin är passionerad hobbyfotograf så får vi som läsare se härliga bilder på både den och det charmiga huset."

Så smickrande! Vann gjorde jag dock inte, för det gjorde härliga bloggen Sallys Hus


Den 5 november 2015 gnällde jag mest över hur regnigt och ruskigt och mörkt och ruggigt det var. En helt vanlig kväll i november, alltså. 


Den 5 november 2014 visade jag en härlig bild på ett härligt dekorerat träd utanför Rådhuset i Lund, som jag hade fotograferat ett par dagar tidigare. Visst blir man glad?


Den 5 november 2013 visade jag före- och efterbilder från smatten, där vi precis hade renoverat under sommaren. Bilden här nedan tog jag när vi var på visning på Solhäll i början av 2008. Bilder på den renoverade versionen kan ni se om ni klickar på etiketten som heter "Smatten" i sidomenyn till höger på bloggen, eller om ni klickar HÄR


Den 5 november 2012 gnällde jag också. Då var det över det tråkiga fotoljuset, eller snarare kanske bristen på fotoljus överhuvudtaget. Exakt samma klagan är anledningen till att ni får se en massa gamla bilder i dagens inlägg, hihi! Bilden jag lade ut hade dessutom extremt dålig skärpa. 


Den 5 november 2011 var det alla helgons dag och vi åkte till Småland och tände ljus. Vi körde omvägen via Älmhult hem, där vi köpte två svarta Sorsele-rottningstolar på IKEA. De hamnade på glasverandan, där den ena av dem står kvar än idag. Den andra är utackorderad till grannen sedan ett par år tillbaka.  


Ja, det var den 5 november gånger 10. Rätt kul med bloggen ändå. Man glömmer så lätt. 

Redo för helg

$
0
0

Jag checkade ut från jobbet vid två och drog direkt till biblioteket för att låna en ny bunt inredningstidningar. Den här gången blev det Hus&Hem, varav två julnummer. (Jag medger att jag börjar bli sugen nu...) Nästa depåstopp blev byns finaste lilla blomsteraffär, där jag köpte mig en färdigbunden bukett den här gången. En riktig karamellbukett med ljuvliga puderrosa rosor.


Om man nu ska hålla sig hemma i karantän så mycket som möjligt, så får man ju iallafall se till att ha det lite mysigt. Nu är jag redo för helg.  

Viewing all 4421 articles
Browse latest View live